Dania w kolorze biało-czerwonym. Jak smakuje tradycja?
Podano do stołu! Sałatka z mozzarellą i pomidorami lub buraczki z kozim serem...To na przystawkę. Danie główne to kaczka z jabłkami lub pieczona gęś. I jeszcze deser: szarlotka.
Proponujemy coś do zjedzenia. Smakom nadajemy nie tylko kształt, ale przede wszystkim KOLOR: biało-czerwony. Jak przystało na 11 dzień listopada…
Gośćmi Radia 90 są: Przemek Przygoda – 10 lat stażu w kuchni – i Piotr Nyderyk, który od 12 lat pracuje w zawodzie, to kucharze w restauracji Olimpia w Rybniku. Specjalnie dla nas na Święto Niepodległości zaproponowali dania w naszych narodowych barwach. Na początek propozycja Przemka:
…Wszystko w pięknych biało-czerwonych kolorach…. Propozycja Piotra to sałatka z buraków:
Buraki wróciły do kuchni Polaków, dziś odkrywamy je na nowo i komponujemy nie tylko z chrzanem do obiadu. Uwaga! Przepis na chipsy buraczane:
Przepis na sałatkę z buraczkami na ciepło i kozim serem: Buraczki kroimy na cienkie słupki, dodajemy czosnek, sól i pieprz; skrapiamy oliwą, octem balsamicznym. Odstawiamy na noc do lodówki. Dnia następnego, to wszystko wrzucamy na patelnie, podsmażamy lekko i wysypujemy na talerz, na którym jest rukola, na ciepłe buraki dajemy pokrojoną w plastry roladę z sera koziego i posypujemy uprażonymi orzechami – jakie kto lubi, może być też słonecznik. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej.
Buraczki w menu być muszą! Na każdym przyjęciu – potwierdza Przemek Przygoda i dodaje, że obok buraków na talerzu oczywiście schabowy:
Na świętego Marcina gęsina, czyli pieczemy gęś:
Zdaniem kucharzy warto oglądać programy kulinarne, są inspiracją do działania w kuchni:
A teraz coś nowego: przepiórka! Rzadko to mięso przygotowujemy, a szkoda bo smaczne:
Przyszła pora na jabłka:
Popisowe numery naszych kucharzy: Piotr:
…i Przemek:
Rozmawiała Małgorzata Kmieciak. SMACZNEGO!