Kucharze i kelnerzy stanęli w konkursowe szranki w Rydułtowach
W środę (17.03.) odbywały się tam I Międzynarodowe Mistrzostwa Gastronomiczne. W imprezie uczestniczyli uczniowie szkół z terenu naszego województwa, a także z dwóch czeskich szkół gastronomicznych z Frydka-Mistka i Silcherzowic. Jakie mieli zadania?
Mówi nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Numer 2 w Rydułtowach, Alicja Pawliczek:
Dziewięć dwuosobowych zespołów zmierzyło się w konkursie kucharzy. Jakie dania przygotowywali? Robert Krzyżaniak rozmawiał z nimi w trakcie ich pracy:
Nad całością przebiegu konkursu czuwało profesjonalne jury. Jak oceniają pomysł organizacji takiej imprezy? Mówi przewodniczących jury, Sławomir Pośpiech z Makro Rybnik:
Nauka w zawodach gastronomicznych jest ostatnio bardzo popularna – dodaje nauczyciel w szkole w Rydułtowach, Alicja Pawliczek:
…no właśnie, czy decyduje fakt znalezienia pracy po ukończeniu szkoły? Dlaczego uczestnicy konkursu w Rydułtowach wybrali zawód kucharza?
Czy szum medialny wokół gotowania i coraz to inne programy kulinarne cieszą się zainteresowaniem wśród przyszłych kucharzy?
Rozmówcami Roberta Krzyżaniaka byli Zuzanna Sałbut i Mariusz Jasiński – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku, Laura Dworniczek, Agnieszka Słota – Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych z Chorzowa oraz Michał Keller, Mateusz Ciupek – Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza.
Wyniki
Konkurs Kucharzy:
Na sam koniec wydarzenia, biorąc pod uwagę wyznanie smakowe wraz uwzględnieniem testu z żywności, jury wybrało następujące szkoły:
I Miejsce: Bielsko-Biała Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych
II Miejsce: Rybnik Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
III Miejce: Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb, Frýdek-Místek
Konkurs Kelnerów:
I Miejsce: Klaudia Jencz, Rydułtowy
II Miejsce: Agnieszka Rubaj, Siemianowice Śląskie
III Miejsce: Szymon Przybyłowicz, Bielsko-Biała