Na talerzach królował pstrąg. Najsmaczniejsze były roladki z serkiem kozim
Rybę przyrządzały drużyny w IV edycji Śląskiej Jesieni Kulinarnej. I to na czas, bo młodzi kucharze mieli na to 90 minut. W zmaganiach w "Ekonomiku" w Wodzisławiu wzięło udział 13 dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z całego województwa śląskiego, ale także z Tczewa oraz z Czech.
Najsmaczniejsze okazało się danie przygotowane przez Karolinę Kubiczek i Paulinę Pustelnik z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku–Białej, to były roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni.
Drugie miejsce – za połączenie pstrąga i maku – zajęła drużyna gospodarzy czyli Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim w składzie Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech: Petr Stibora i Tomas Janicek.
Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich otrzymała drużyna z zaprzyjaźnionej szkoły w Tczewie „za kreatywność na talerzu”, drugie – drużyna z Ekonomika, a trzecie wyróżnienie „za smak” otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach, z którym to w tym dniu wodzisławski „Ekomomik” podpisał oficjalne porozumienie o współpracy w zakresie gastronomii.