Przepis na magdalenkę prosto z filmu Podróż na sto stóp
Magdalenka to małe francuskie ciastko w kształcie muszelki... Do dziś trwają spory o to, komu jedno z najsłynniejszych ciastek na świecie zawdzięcza swoją nazwę. Jedne źródła wymieniają Madeleine Paulmier - XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa księżnej Perrotin de Barmond z zamku de Commercy.
Inne, że nazwa pochodzi od imienia pomocy kuchennej króla Stanisława Leszczyńskiego, która podczas uroczystości na zamku w Lotaryngii przyrządziła specjalność z rodzinnych stron – z Commercy. Dodatkową ciekawostką jest, że do spopularyzowania tych ciastek we Francji przyczyniła się Maria Leszczyńska – córka króla i żona Ludwika XV. Istnieją również przekazy, że twórcami ciasteczek są osoby o innym imieniu, m.in. Jean Avice – kucharz księcia i ministra de Talleyrand-Périgord.
Po zapoznaniu się z historią ciasteczek, najlepiej je skosztować! Specjalnie dla Was przepis prosto od Madame Malory.
SMACZNEGO!
Składniki:
- 100g masła
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- aromat waniliowy
- skórka starta z cytryny
Rozpuść masło i ostudź. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj aromat i skórkę cytrynową. Delikatnie dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj masło, wymieszaj ponownie. Formę posmaruj roztopionym masłem i posyp mąką. Nakładaj ciasto do foremek na około 3/4 wysokości. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.
Podróż na sto stóp
PREMIERA: 8 SIERPNIA 2014
Reżyseria: Lasse Hallström („Czekolada”, „Co gryzie Gilberta Grape’a“, „Wbrew regułom“)
Obsada:
- Helen Mirren („Królowa”, „Red”)
- Om Puri („Wojny domowe““)
- Manish Dayal („Uczeń czarnoksiężnika”)
- Charlotte Le Bon („Yves Saint Laurent“, „Dziewczyna z lilią”)
Gatunek: komedia obyczajowa
Produkcja: USA 2014
Dystrybucja w Polsce: Monolith Films
Ekranizacja bestsellerowej powieści wyprodukowana przez OPRAH WINFREY i STEVENA SPIELBERGA.
Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju.
Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?
Sprawią, że Twoje życie nabierze smaku.
źródło: Monolith Films