Uczniowie z planem na przyszłość
Są młodzi, zdolni i ambitni. Od zawsze wiedzieli co chcą robić, dlatego teraz nie trzeba ich długo namawiać do startu w konkursach i dodatkowych zajęć. W szkole od razu widać tych, którzy mają plan na przyszłość.
Moda na gotowanie? Dzięki telewizyjnym programom kulinarnym coraz więcej osób próbuje swoich sił w kuchni. Ale takie mody widać też w szkołach:
Joanna Dzierżęga, pedagog w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku dodaje, że łatwo zauważyć uczniów, którzy przychodzą do szkoły z wyraźnym planem na przyszłość:
Wracamy do mody na gotowanie. Moda ale też umiejętności. Mają je na pewno Mariusz i Patryk z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku:
Mariusz Jasiński jest zwycięzcą Regionalnego Konkursu Kulinarnego w Bielsku- Białej, Patryk Lewiński z kolei zajął 1. miejsce w Kulinarnym Konkursie Językowym w Tychach:
Teraz zmiana tematu, do końca tego miesiąca jest czas aby rozliczyć się z fiskusem. Przypominamy o tym z Arturem Gojnym, rybnickim uczniem, laureatem Śląskiego Konkursu Wiedzy o Podatkach. Za tydzień w piątek (10.04.) na Uniwersytecie Ślaskim stanie do etapu krajowego konkursu organizowanego przez Krajową Izbę Doradców Podatkowych:
Z kolei Bartosz Barszcz zajął I miejsce w konkursie regionalnym „Moja Europa”, był test z wiedzy ogólnej na temat Unii Europejskiej i prezentacja „Gdybyś był posłem ze Ślaska, co chciałbyś zmienić…”
Rozmawiała Małgorzata Kmieciak.