Za nami pierwszy Festiwal Moczki w Wodzisławiu
Wczoraj (20.12.) na wodzisławskim rynku 10 Kół Gospodyń Wiejskich prezentowało swoje moczki - tradycyjny bożonarodzeniowy przysmak. Każda była inna, każda była smaczna.
Jak zrobić dobrą moczkę? Mówią Irena Popek i Aniela Kubica z Koła Gospodyń Wiejskich w Gołkowicach:
Przepisów na moczkę jest tyle ile gospodyń, ta z Jedłownika była nieco inna – mówi przewodnicząca tamtejszego koła, Helena Mężyk:
O tym czy moczka jest smaczna w naszym przypadku decydują dodatki – przekonywała Przewodnicząca KGW w Mszanie, Renata Korcela:
Dodajmy, że to właśnie moczka gospodyń z Mszany została wybrana przez tych, którzy odwiedzili festiwal za najlepszą i zdobyła Nagrodę Publiczności. Radio 90 pytało uczestników imprezy: jak smakowały moczki?
Dodajmy, że najlepszą moczkę wybrało także jury. Zdaniem jej członków najpyszniejsza była ta przygotowana przez gospodynie z Turzyczki. Impreza była bardzo udana – ocenia starszy Cechu Rzemiosł i Innych Przedsiębiorców z Wodzisławia, które zorganizowało Festiwal Moczki, Jerzy Waltar:
Zadowoleni byli także wszyscy, którzy odwiedzili wczoraj wodzisławski rynek:
…organizatorzy już zapowiedzieli, że za rok w Wodzisławiu odbędzie się kolejna edycja Festiwalu Moczki. Na imprezie z mikrofonem Radia 90 był Robert Krzyżaniak.