100 milionów pączków w 24 godziny! Smaczne fakty na temat tłustego czwartku
Mało kto wie, że pączki jadano już w czasach starożytnych. Różniły się od tych znanych współcześnie zarówno smakiem, jak i sposobem przygotowania. W Tłusty Czwartek (7.02.) w Radiu 90 powiemy wam więcej o tym rodzaju ciastka drożdżowego, którym dziś zajadamy się przez cały dzień.
Pączek zmieniał się na przestrzeni wieków:
– mówi Zbigniew Wala, właściciel cukierni „Jagódka”. Zbigniew Wala twierdzi, że nie zawsze w domu ciasto drożdżowe ma warunki, by dobrze wyrosnąć. W profesjonalnym zakładzie, takim jak „Jagódka”, są do tego specjalne urządzenia, dzięki którym ciasto na pączki staje się pulchne:
…jeden pączek powinien ważyć około 5 gramów i na takie części dzieli się ciasto:
W „Jagódce” pączki smaży się w tak zwanych „smażalnikach”:
A tłuszcz do smażenia pączków to już osobna historia…
Smażenie pączków to prawdziwa sztuka:
Co ciekawe: Polacy na co dzień nie jedzą zbyt dużo pączków. Tłusty Czwartek to w zasadzie jedyny taki dzień w roku, kiedy zjadamy ich 100 milionów:
Zwyczaj jedzenie pączków w Tłusty Czwartek wziął się z cerkwi prawosławnej:
Konfitura różana jako nadzienie pączków też pojawiła się z czasem:
Pączki można nadziewać przed lub po ich wysmażeniu:
Materiał przygotowała Monika Sokołowska.