#2 Kalendarz adwentowy Radia 90
To drugie okienko w naszym kalendarzu adwentowym online! Zobacz co się pod nim kryje.
#2 – Czas na pieczenie pierniczków
Piękne, kolorowe, pachnące – kto z nas nie lubi świątecznych ciasteczek?! Nie zostawiajmy pieczenia pierników na ostatnią chwilę, dajmy im trochę czasu na dojrzenie. By ułatwić Wam pracę i trochę odciążyć przed świętami mamy dla Was terminarz pieczenia.
Początek grudnia będzie idealnym czasem, by upiec słynne pierniczki z Norymbergi, których smak dojrzewa z każdym dniem. Możecie też postawić na szwedzkie Pepparkakor, czyli cieniutkie bogate w melasę oraz posiadające prosty kształt, będą idealne do ozdabiania świątecznymi wzorami. Gotowi do pieczenia? Poniżej dorzucamy przepis!
Imbirowe pierniki – Pepparkakor
Pepparkakor mają swoje korzenie w Szwecji. Cieszą się popularnością na całym świecie. Mają ciemnobrązowy kolor, są cieniutkie i kruche. Najlepiej przechowywać je w puszce, która zatrzyma ich korzenne aromaty.
Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 150 g syropu klonowego
- 375 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 jajko
Wykonanie:
- w niewielkim garnku rozpuść masło, syrop klonowy, oraz cukier – mieszając przez cały czas, do czasu aż nie powstanie jednolita masa.
- Pozostaw do wystudzenia.
- Do miski przesiej przyprawę do pierników, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i imbir. Dodaj jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę.
- Zagnieć i wyrób ciasto, zawiń je w folie spożywczą, odłóż do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij dowolne kształty i układaj od razu na blaszce do pieczenia.
- Piecz 10 min w 175 stopniach. Pierniki powinny leżakować ok. 2 tygodni w puszce.