Kuchnia Radia 90: Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Dziś do kuchni Radia 90 wkracza musztarda w towarzystwie kurczaka. To danie, które przygotujesz na jednej patelni w dosłownie 15 minut. Dzięki musztardzie z dodatkiem miodu i śmietany, sos jest jedocześnie ostry, słony oraz słodki. Musisz koniecznie tego spróbować.
Poznaj musztardę
Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Wiele krajów oraz kultur, posiada jej różnorakie i unikalne warianty, które kojarzą się z danym miejscem. Musztarda jest także jednym z najzdrowszych sosów podawanych na zimno. Urozmaica smak wielu dań, a do tego posiada prozdrowotne właściwości. W starożytnym Rzymie leczono nią reumatyzm i schorzenia układu pokarmowego. W jaki sposób możemy wykorzystać musztardę w codziennej diecie? Kuchnia Radia 90 poleca prosty przepis na kurczaka!
Potrzebujemy:
Filet z kurczaka, cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, śmietana 30%, musztarda, miód, kurkuma, sól, pieprz, mąka.
Jak przygotować danie?
Pokrój filety z kurczaka, dopraw je solą, pieprzem i obsyp lekko mąką. Tak przygotowane mięso podsmaż na oliwie na patelni.
Zdejmij przygotowanego kurczaka z patelni i wrzuć na nią kawałek masła, podsmaż na nim cebulę, zeszklij ją i odrzuć posiekany czosnek. Zdejmij patelnię z ognia, dolej troszkę gorącej wody, łyżkę miodu, czubatą łyżkę musztardy dijon, dolej małą śmietanę 30% i dopraw solą i kurkumą, która nada kolor potrawie. Całość zagotuj, do sosu dodaj kurczaka i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dla smaku możesz dorzucić posiekaną natkę pietruszki.
Całość podawaj z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.
Smacznego.
Czytaj także: