Acesulfam K w produktach spożywczych: na co zwracać uwagę? [materiał sponsorowany]
Acesulfam K, czyli słodzik o symbolu E950, to jedna z najczęściej stosowanych substancji słodzących. Stosuje się go do produkcji żywności o obniżonej wartości kalorycznej. Acesulfam, będący alternatywą dla klasycznego cukru, jest od niego nawet 150 - 200 razy słodszy. Na co zwracać uwagę wybierając produkty z acesulfamem K? Jak właściwie włączać go do diety?
Acesulfam K – charakterystyka słodzika
Acesulfam K to słodzik należący do grupy substancji intensywnie słodzących, czyli takich, które dostarczają silnego smaku słodkiego przy stosunkowo niskiej ilości słodzika. Acesulfam K jest efektem syntezy chemicznej, nie występuje naturalnie w przyrodzie. Został odkryty w 1967 roku, a jego właściwości słodzące pozwoliły na wprowadzenie go do przemysłu spożywczego już w 1984 roku, po zatwierdzeniu przez Komitet Naukowy ds. Żywności Unii Europejskiej (SCF). Bezpieczeństwo acesulfamu K potwierdziła również Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA). Od tego czasu stosowany jest szeroko na całym świecie, a jego bezpieczeństwo jest regularnie oceniane przez międzynarodowe instytucje zajmujące się zdrowiem publicznym.
Gdzie znajdziemy acesulfam K?
Produkty zawierające acesulfam K to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i produkty dietetyczne np. „bez dodatku cukru”. Zwykle spotkamy go w takich produktach jak:
- napoje gazowane,
- koncentraty i napoje smakowe,
- słodycze oraz przekąski niskokaloryczne np. dla sportowców, przekąski białkowe etc.,
- desery mleczne o obniżonej zawartości kalorii,
- gumy do żucia,
- produkty przeznaczone dla diabetyków.
Warto wiedzieć, że dzięki temu, iż acesulfam K jest odporny na działanie podwyższonej temperatury, jest również popularnym dodatkiem w piekarnictwie i cukiernictwie np. słodkim pieczywie cukierniczym o obniżonej kaloryczności. Można go stosować w wyrobach poddawanych obróbce termicznej np. ciastkach, co czyni go idealnym zamiennikiem cukru w produktach pieczonych.
Dlaczego stosuje się acesulfam K?
- Nie dostarcza kalorii – jednym z głównych powodów, dla których acesulfam K zdobył tak dużą popularność jest fakt, że nie dostarcza on kalorii. Jest to związane z tym, że pozwala osiągnąć oczekiwany poziom słodkości po spożyciu bardzo niskiej ilości słodzika. Dzięki temu sprawdza się u osób dbających o linię oraz tych, które chcą zredukować dzienne spożycie kalorii, ale nie są w stanie zrezygnować ze słodkiego smaku.
- Brak wpływu na poziom glukozy we krwi – acesulfam K nie wpływa na poziom glukozy we krwi, a w konsekwencji nie wymaga także wydzielania insuliny, co czyni go dobrą alternatywą cukru dla diabetyków. Jak wskazuje Polskie Towarzystwo Diabetologiczne acesulfam K stanowi cenną alternatywę dla kalorycznych produktów takich jak cukier.
- Stabilność chemiczna – wśród słodzików acesulfam K wyróżnia się dużą stabilnością – zarówno w zakresie wysokich, jak i niskich temperaturach, ale także w różnych wartościach pH (zakres 3-7). Dzięki temu acesulfam K można stosować nie tylko do produktów poddawanych obróbce termicznej np. pieczeniu, ale także o różnym pH np. zarówno do produktów mlecznych jak i owocowych.
Jak stosować acesulfam K?
Chociaż liczne badania wykazały, że acesulfam K jest bezpieczny dla zdrowia człowieka, warto przypomnieć, że jego stosowanie także podlega ścisłym regulacjom. Mianowicie, producenci żywności mogą dodawać acesulfam K tylko do określonych produktów spożywczych, w wyznaczonej ilości i formie chemicznej. Z tego względu warto przestrzegać zasady umiarkowania. W nauce precyzyjnie określa to wskaźnik ADI, czyli dopuszczalne dzienne spożycie, które dla acesulfamu K wynosi do 11 mg na kilogram masy ciała dziennie. W praktyce oznacza to, że osoba ważąca 70 kg może bezpiecznie spożyć do 770 mg acesulfamu K dziennie.
Jednakże obecnie nie mamy możliwości dokładnego sprawdzenia zawartości słodzików w określonych produktach spożywczych. Z tego względu wybierając produkty, w których jest acesulfam K czytaj etykiety i zwróć uwagę na listę składników. Acesulfam K jest oznaczony jako E950 i łatwo go zidentyfikować w produktach spożywczych. Im niżej na liście składników znajduje się acesulfam K, tym mniej go jest w produkcie. Następnie unikaj nadmiaru – choć acesulfam K jest uznawany za bezpieczny, nie należy przesadzać z jego ilością. Osoby szczególnie wrażliwe, w tym dzieci oraz kobiety w ciąży, powinny unikać spożywania dodatków do żywności.
Podsumowując acesulfam K jest popularnym słodzikiem o potwierdzonym profilu bezpieczeństwa. Znalazł on szerokie zastosowanie w produktach o obniżonej kaloryczności czy żywności dietetycznej. Jego zerowa kaloryczność, stabilność chemiczna oraz brak wpływu na poziom glukozy czynią go cennym zamiennikiem cukru, zwłaszcza dla osób z cukrzycą oraz dbających o linię. Włączając acesulfam K do diety warto pamiętać, że jest on cennym zamiennikiem cukru, ale należy spożywać go w umiarkowaniu.
Bibliografia:
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dn. 16.12.2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
- A. Koszowska i wsp. Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi? Nowa Medycyna 1/2014.
- Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Diabetologia Kliniczna 2013:2: A63–A64:5.
- E. Wierzbicka. „Słodziki” – aspekty żywieniowe i zdrowotne. WSZECHNICA ŻYWIENIOWA SGGW, maj 2014.
- SCF (Scientific Committee on Food) 2000. Opinion of the European Commission Scientific Committee on Food on „Re-evaluation of acesulfame K”. Opinion expressed on 9 March 2000.
- Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019. Diabetologia Praktyczna 2019; 5:1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Via Medica.