Burak czerwony idealny na odporność. Wartości odżywcze, przeciwwskazania i przepis na sok
Sezon na buraki trwa od września aż do marca. Niewielu wie, że warzywa te posiadają liczne właściwości zdrowotne, dlatego warto je spożywać w każdej postaci. Idealnie nadają się na sok, frytki czy zupę. Przeczytaj i dowiedz się, jakie jeszcze właściwości mają buraki.

Szacowany czas czytania: 03:03
Wartości odżywcze buraków
- Wartość energetyczna – 43/44 kcal
- Białko ogółem – 1.61/1.68 g
- Tłuszcz – 0.17/0.18 g
- Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
- Błonnik – 2.8/2.0 g
Witaminy
- Witamina C – 4.9/3.6 mg
- Tiamina – 0.031/0.027 mg
- Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
- Niacyna – 0.334/0.331 mg
- Witamina B6 – 0.067/0.067 mg
- Kwas foliowy – 109/80 µg
- Witamina A – 33/35 IU
- Witamina E – 0.04/0.04 mg
- Witamina K – 0.2/0.2 µg
Minerały
- Wapń – 16/16 mg
- Żelazo – 0.80/0.79 mg
- Magnez – 23/23 mg
- Fosfor – 40/38 mg
- Potas – 325/305 mg
- Sód – 78/77 mg
- Cynk – 0.35/0.35 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Gotowane czy surowe?
Minerały zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego nie powinno się ich gotować, za wyjątkiem zupy. Buraki są najbardziej wartościowe, kiedy upieczemy je w skórce i obierzemy je dopiero przez zjedzeniem. Surowe buraki idealnie nadają się do zrobienia soku.

Przepisy na sok z buraka
Sok z buraka jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Aby go przyrządzić potrzebujesz tylko kilka sztuk buraków ćwikłowych. Należy je obrać i wrzucić do sokowirówki. Gotowy sok należy włożyć do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu można go już spożywać.
Przepis ten można modyfikować, dodając do niego różne owoce czy warzywa. Najlepiej smakuje z dodatkiem jabłka, marchwi, cytryny, pomarańczy bądź imbiru. Dla urozmaicenia smaku można dorzucić także zioła takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta.
Właściwości soku
Sok z buraka ma bogaty skład, szczególnie poleca się go chorym na anemię. Witaminy B i żelazo mają korzystny wpływ na układ krwionośny i proces tworzenia się krwinek czerwonych. Dodatkowo sok obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Sok poleca się również na poprawę odporności, dlatego warto go pić przy wszelakich infekcjach. Łagodzi kaszel i katar, poprawia kondycję organizmu i wygląd skóry. Dodatkowo zawiera błonnik, dzięki któremu poprawia nam się przemiana materii, a nasz organizm oczyszcza się z toksyn. Wspomaga odchudzanie i ukrwienie mięśni, poprawia wydolność. Łagodzi napięcie emocjonalne, nerwicę i depresję, reguluje cykl snu i wspomaga koncentrację.

Przeciwwskazania
Osoby cierpiące na reumatyzm, kamicę nerkową i dnę moczanową nie powinny spożywać soku z buraka, ponieważ może o zaostrzyć objawy choroby. Sok z buraka obniża ciśnienie, dlatego osoby, które mają problemy z niskim ciśnieniem, również powinny go unikać. Jak ze wszystkimi produktami spożywczymi, także w przypadku picia soku z buraka należy zachować umiar i zdrowy rozsądek, aczkolwiek nie ma żadnych udokumentowanych przeciwwskazań do picia go w dowolnych ilościach.
W jakiej postaci najczęściej jecie buraki? Może macie jakiś sprawdzony przepis? Dajcie znać!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także: