Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Burak czerwony idealny na odporność. Wartości odżywcze, przeciwwskazania i przepis na sok

Facebook Twitter

Sezon na buraki trwa od września aż do marca. Niewielu wie, że warzywa te posiadają liczne właściwości zdrowotne, dlatego warto je spożywać w każdej postaci. Idealnie nadają się na sok, frytki czy zupę. Przeczytaj i dowiedz się, jakie jeszcze właściwości mają buraki.

Buraki

Buraki zawierają betaliony – to barwniki, które występują również w szpinaku. Polepszają one naszą odporność oraz spowalniają proces starzenia się. Buraki zawierają szereg witamin C, B6, A, E, K, kwas foliowy i niacynę. Są niskokaloryczne i pełne minerałów m.in.wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy sodu. Sok z buraków poprawia naszą odporność, chroni nas przez katarem, uwalnia od zgagi oraz obniża ciśnienie naszej krwi.

fot.congerdesign/pixabay

Wartości odżywcze buraków

  • Wartość energetyczna – 43/44 kcal
  • Białko ogółem – 1.61/1.68 g
  • Tłuszcz – 0.17/0.18 g
  • Węglowodany – 9.56/9.96 g (w tym cukry proste 6.76/7.96)
  • Błonnik – 2.8/2.0 g

Witaminy

  • Witamina C – 4.9/3.6 mg
  • Tiamina – 0.031/0.027 mg
  • Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
  • Niacyna – 0.334/0.331 mg
  • Witamina B6 – 0.067/0.067 mg
  • Kwas foliowy – 109/80 µg
  • Witamina A – 33/35 IU
  • Witamina E – 0.04/0.04 mg
  • Witamina K – 0.2/0.2 µg

Minerały

  • Wapń – 16/16 mg
  • Żelazo – 0.80/0.79 mg
  • Magnez – 23/23 mg
  • Fosfor – 40/38 mg
  • Potas – 325/305 mg
  • Sód – 78/77 mg
  • Cynk – 0.35/0.35 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

fot.Desertrose7/pixabay

Gotowane czy surowe?

Minerały zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego nie powinno się ich gotować, za wyjątkiem zupy. Buraki są najbardziej wartościowe, kiedy upieczemy je w skórce i obierzemy je dopiero przez zjedzeniem. Surowe buraki idealnie nadają się do zrobienia soku.

fot.congerdesign/pixabay

Przepisy na sok z buraka

Sok z buraka jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Aby go przyrządzić potrzebujesz tylko kilka sztuk buraków ćwikłowych. Należy je obrać i wrzucić do sokowirówki. Gotowy sok należy włożyć do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu można go już spożywać.

Przepis ten można modyfikować, dodając do niego różne owoce czy warzywa. Najlepiej smakuje z dodatkiem jabłka, marchwi, cytryny, pomarańczy bądź imbiru. Dla urozmaicenia smaku można dorzucić także zioła takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta.

Właściwości soku

Sok z buraka ma bogaty skład, szczególnie poleca się go chorym na anemię. Witaminy B i żelazo mają korzystny wpływ na układ krwionośny i proces tworzenia się krwinek czerwonych. Dodatkowo sok obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Sok poleca się również na poprawę odporności, dlatego warto go pić przy wszelakich infekcjach. Łagodzi kaszel i katar, poprawia kondycję organizmu i wygląd skóry. Dodatkowo zawiera błonnik, dzięki któremu poprawia nam się przemiana materii, a nasz organizm oczyszcza się z toksyn. Wspomaga odchudzanie i ukrwienie mięśni, poprawia wydolność. Łagodzi napięcie emocjonalne, nerwicę i depresję, reguluje cykl snu i wspomaga koncentrację.

fot.RitaE/pixabay

Przeciwwskazania

Osoby cierpiące na reumatyzm, kamicę nerkową i dnę moczanową nie powinny spożywać soku z buraka, ponieważ może o zaostrzyć objawy choroby. Sok z buraka obniża ciśnienie, dlatego osoby, które mają problemy z niskim ciśnieniem, również powinny go unikać. Jak ze wszystkimi produktami spożywczymi, także w przypadku picia soku z buraka należy zachować umiar i zdrowy rozsądek, aczkolwiek nie ma żadnych udokumentowanych przeciwwskazań do picia go w dowolnych ilościach.

W jakiej postaci najczęściej jecie buraki? Może macie jakiś sprawdzony przepis? Dajcie znać!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj