Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Chcesz jeść zdrowo? Uważaj na chwyty marketingowe!

Facebook Twitter

W sklepach czyha na nas wiele pułapek. Sprzedawcy często zamiast o zdrowiu kupujących, myślą jedynie o zyskach. Sprawdźcie na co zwrócić uwagę podczas zakupów:

1. Przepakowane produkty:

Starajcie się unikać produktów, które są pokrojone min. sery, wędliny, warzywa czy owoce. Takie przechowywanie jedzenia przyciąga bakterie, a daty przydatności do spożycia mogą być nieadekwatne do tych prawdziwych. Lepiej poprosić o pokrojenie produktu na miejscu.

fot. pixabay/ipefontes0

2. Opakowanie
Pamiętaj, że uszkodzone opakowanie, może być oznaką złego przechowywania produktów, lub ich przeterminowania.
3. Gotowe sałatki
Często sklepy w swoich ofertach mają gotowe sałatki. Zwróćcie szczególną uwagę na te, z dużym dodatkiem przypraw, ziół oraz czosnku – te składniki to idealny trick, aby ukryć przeterminowanie się produktów. Sałatki z dodatkiem mięsa i ryby mają krótszy termin zdatności do spożycia. Warto również popatrzeć na to czy:
– sałatki mają oddzielne łyżeczki,
– pracownicy używają podczas nakładania jednorazowych rękawiczek
– w jakim pojemniku są przechowywane (te trzymane w metalowym pojemniku będą się szybciej utleniać)

fot.pixabay/mirsa

4. Stan produktu
Towary, które widzimy w sklepach, są zazwyczaj ustawiane w taki sposób, abyśmy widzieli je od korzystniejszej strony. Oświetlone gabloty mają za zadanie sprawić, by wszystko wyglądało świeżo i smacznie. Pamiętajcie, że macie prawo poprosić pracownika o wyjęcie produktu z gabloty. Jeśli kupujemy mrożonki, najlepiej wybierać te, które mają najmniej lodu. Jego duża ilość oznacza, że produkt był wielokrotnie mrożony.

fot. pixabay/ RitaE

5.Ułożenie produktów
Produkty ułożone na wysokości naszego wzroku I wyżej – są droższe! Zerknijcie więc, na produkty ułożone nieco niżej, często są one tańsze nawet o połowę! Jedzenie o krótkim terminie ważności będzie znajdowało się bliżej krawędzi regału!
6. Kolory
Jasny kolor kojarzy nam się z dobrym smakiem. Pamiętajmy jednak o tym, że owoce i warzywa z naszych ogródków, nigdy nie są doskonałe, często są matowe i posiadają wiele plam, mimo to są zdrowe i smaczne. Żywność w sklepach ma intensywny kolor i zawsze wygląda atrakcyjnie – to może być oznaka tego, że zawierają one chemikalia.
Najczęściej kupujemy sery, które mają piękną żółtą barwę (kolor ten jest pozyskiwany poprzez barwnik). Pamiętamy o tym, że naturalne sery są zawsze białe lub żółtawe. Nie zrozumiałe nazwy na opakowaniu

fot. pixabay/ gavilla

7.Pomoc
Układanie towarów na półkach, a rozmowa twarzą w twarz – to zupełnie co innego. Dlatego kiedy chcecie zakupić jakieś produkty, zapytajcie o nie sprzedawcę. Pewnie patrząc Wam w oczy powie prawdę o ich pochodzeniu czy świeżości, jeśli nie – pewnie to zauważycie i wyciągniecie własne wnioski.

fot. pixabay/kasjanf

8. Lokalnie
Sprawdzajcie, czy produkty, które kupujecie są lokalne. Szczególnie podczas zakupu owoców, warzyw i produktów mlecznych – to właśnie na smak i jakość tej żywności, niekorzystnie wpływa długi transport.

A może Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na zakupy?

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 28 marca 2024