Chleb domowej roboty? Ten ze sklepu też jest bezpieczny
Wszyscy pieką chleb a muzeum w Wodzisławiu przy okazji prosi o przepisy, najlepiej te tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie. O chlebie pisze też Główny Inspektor Sanitarny, uspakaja: chlebem ze sklepu czy piekarni się nie zakazisz.
Wszyscy pieką chleb, w sklepach zabrakło drożdży
– takie teksty pojawiają się w mediach. Apele o pozostanie w domach, konieczność odbycia kwarantanny powodują, że mieszkańcy regionu- tak jak w innych częściach Polski- zaczęli wypiekać pieczywo w domach.
Muzeum w Wodzisławiu chce wykorzystać okazję i prosi o przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Tymczasem Główny Inspektor Sanitarny odniósł się do pytań o to czy chleb kupowany luzem, bez ochronnego worka jest bezpieczny.
Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
– czytamy na stronie GIS-u.
Jednocześnie, Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.
Co Wy na to? Czy słuchacze Radia 90 pieką chleb? Dajcie znać! A piekarzy, sprzedawczynie i sprzedawców w piekarniach w regionie pozdrawiamy.
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!