Chleb! Pieczemy chleb!
Chleb nasz powszedni! To jeden z pomysłów na kwarantannę: wypiek własnego chleba. W tym tygodniu w programie popołudniowym było o historii chleba i przepisach "tak, na oko". Teraz mamy dla Was dokładną recepturę.
Naszym gościem była blogerka kulinarna Marta Olszewska. Jaka jest różnica między chlebem na drożdżach, a chlebem na zakwasie?
Przede wszystkim na zakwasie wymaga większej pracy od nas, o zakwas trzeba dbać., on cały czas pracuje. Mówią, że zakwas musi przejść domem, natomiast ciasto na chleb na drożdżach można przygotować w pół godziny maksymalnie i piec po 8-9 godzinach (…). W smaku, mówią, że na zakwasie to jest „wyższy level”, jeśli chodzi o pieczenie (…).
Składniki na chleb domowy według przepisu Marty Olszewskiej:
- 500 ml wody ciepłej
- 700 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki oleju
Co dalej?
Do dużej miski wlej wodę. Dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i olej. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Zawiń folią aluminiową i włóż na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij ciasto z miski, posyp solidnie mąką i delikatnie wyrób, przekładając ciasto kilka razy. Odłóż do miski by nabrało temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. wraz z naczyniem żaroodpornym. Przełóż do niego chleb. Przykryj pokrywą od naczynia. Piecz 30 min, po czym zdejmij pokrywę i piecz kolejne 20 min.
Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i zaczekaj aż wystygnie.
Smacznego! Pochwalcie się jak Wam wyszło!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!