Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Chłodny czas nastał. Jak możemy się rozgrzać?

Facebook Twitter

Najlepiej od środka! Mamy dla Was propozycje napojów, które sprawią, że od razu poczujemy się lepiej, no i zapachnie nam świętami... Pomogli nam uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach.

Fot. pixabay.com

Jakie przyprawy możemy dodać, albo czego się napić, żeby nas to od środka rozgrzało? Mówi Elżbieta Kałużny, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych:

Najlepsze będą kardamon, imbir, cynamon, mogą być pomarańcze, goździki, cytryna, miód, mleko – bardzo dobre na pierwsze chłodniejsze dni. Gdy skądś wrócimy, to może być herbata z pomarańczami, z sokiem malinowym, z goździkami. Goździki chwilkę muszą się przegotować, żeby nabrały specyficznego smaku, świetnie rozgrzewają. Do herbaty możemy nawet dodać imbir w plasterkach, delikatnie ogrzany, żeby nie stracił swoich właściwości. (…)

Imbir działa jak antybiotyk:

Działanie ma przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne. Jest bardzo dobre na jakiś uporczywy kaszel, dobrze rozgrzewa i usuwa śluz z organizmu, z klatki piersiowej szczególnie.

A jeśli ktoś nie przepada za herbatą?

Jak komuś nie odpowiada smak czarnej herbaty, to jak najbardziej może być woda z miodem, z cytryną, z imbirem, z rozgrzanym cynamonem. Bardzo dobre jest przegotowane kakao, ugotowane z dodatkiem cynamonu, żeby cynamon się rozgrzał, dopiero wtedy mlekiem zalane. Jest fantastyczne, rozgrzewające.

Mamy też zimową propozycję dla „kawoszy”:

Kawa też działa dość dobrze rozgrzewająco i dość kojąco na organizm. Bardzo dobra jest kawa z kardamonem, z cynamonem, jak jest kawa z ekspresu, nawet może być przefiltrowana z tym kardamonem i cynamonem, też ma takie działanie rozgrzewające, takie kojące, można powiedzieć, że jest to efekt „elektryzujący”.

I jeszcze coś dla miłośników zielonej herbaty. Jak pić ją zimą?

Herbata zielona nie ma takich działań negatywnych, jeśli się więcej pije herbaty czarnej, czy kawy, ale lekko podgrzana. Herbata zielona z miodem, z plasterkiem imbiru, czy cytrusów też działa bardzo rozgrzewająco.

I na koniec to co „tygryski lubią najbardziej”, czyli czekolada na gorąco:

Czekoladę rozpuszczamy, w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie zalejemy ją mlekiem, można zalać też śmietanką. Śmietanka wystarczy, że będzie miała 18%. Nie musi być mocniejsza. Zalewamy mlekiem, im mniej mleka, tym bardziej będzie czekoladowy. Dla osób, które nie mogą pić mleka, można zrobić taką czekoladę typowo na wodzie, też będzie miała te właściwości rozgrzewające, tylko nie będzie o smaku mlecznym. Tą czekoladę później możemy dosłodzić miodem albo cukrem, jak ktoś miodu nie lubi. Do tej czekolady dodać cynamon, (…) potem ogrzać. (…) Dobrze byłoby tę czekoladę jeszcze spieniaczem potraktować, spienić ją. (…) Jak czekolada jest gęstsza, dla podniebienia można śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem i udekorować! Obsypać zmielonym kardamonem z kakaem, skórką pomarańczową z cukrem waniliowym i smacznego!

Rozmawiała Monika Sokołowska. A jak przygotować taką czekoladę?

Zobaczcie na filmie:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 28 marca 2024