Co na świąteczny obiad! Może perliczka?
Dania z perliczką były tematem wczorajszych (19.12.) warsztatów w Zespole Szkół Ekonomiczno- Usługowych w Rybniku. Na przystawkę serwowano krokiet z rillette z perlicy z pieczonym ziemniakiem i oliwą szczypiorkową.
Danie główne to była pierś z perlicy sous-vide w zielonej kruszonce z czarną soczewicą, karmelizowanymi żółtymi burakami i puree z marchwi. Na deser- czekoladowe praliny. Uczniowie klas gastronomicznych gotowali pod okiem szefa kuchni Pawła Kaczmarka i kucharza Mateusza Sobeczko, który jest absolwentem rybnickiego ekonomika. Często wraca do szkoły, by zarażać innych swoją pasją.
Paweł Kaczmarek to nie tylko świetny szef kuchni i doradca kulinarny, ale przede wszystkim pasjonat smaku otwarty na nowe doświadczenia, uczestnik wielu staży kulinarnych, w tym w restauracjach odznaczonych Gwiazdką Michelin. Prowadzone przez niego restauracje mogą pochwalić się odznaczeniami Przewodnika Gault& Millaut Polska.