Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Co w Sylwestra podać na stół? Porady kucharskie cz.2 [WIDEO]

Facebook Twitter

Porad kulinarnych w Radiu 90 ciąg dalszy. O ile sztukę mięsa upieczemy w piekarniku, to są jednak takie techniki, w których bez specjalistycznych urządzeń nie damy rady. Taką metodą jest Sous-vide czyli podgotowywanie potraw w próżni i w stałej temperaturze.

Tutaj pole musimy oddać fachowcom od kuchni. Poradami dzieli się Damian Broda, szefa kuchni restauracji „Staropolskie”.

Każda potrawa ma tzw. swoją temperaturę krytyczną. Ważne, aby to dobrze znać, żeby nie zrobić za niskiej, czy za wysokiej temperatury. Łososia możemy przygotowywać w temperaturze 50 stopni tylko. Oczywiście wcześniej zapakowany próżniowo (…) przed samym wydaniem łososia wystarczy podsmażyć (…)

Najprostsza i najbardziej popularna – ona – królowa sałatek – jarzynowa. Czy to dobra propozycja na sylwestrowy stół? A może coś bez majonezu? Co poleci nasz mistrz kuchni?

Polecamy też sałatki lżejsze, które organizm odbudowują po wysiłku, jakim są święta. Mamy kiszonki, jest to fajny okres, gdzie kisimy warzywa, od pomidorów po buraki. Taka sałatka z dodatkiem komosy ryżowej, cytrusowy winegret, jest to sos, gdzie dajemy naturalny sok z cytryny, limonki, pomarańczy, miodu (…)

Plaster korniszonka, kabanosik, pół marynowanej pieczarki oraz kawałek papryki z octu – i ciach – wykałaczką to wszystko. Przepis na koreczek jak malowany. Ale czy to modne? A może coś innego w formie przekąski na stół?

Koreczki to temat, który nie jest mile widziany przez naszych gości. Bardziej mile widziane są zakąski w stylu finger food, mini babeczki, kanapeczki, coś co można zjeść na raz. Koreczki to temat passe.

Sylwester 2020. Bawcie się z Radiem 90 i Chatą Staropolską.
Będzie pysznie! Wygrywajcie nagrody!

Nie tylko słone potrawy proponujemy w naszym sylwestrowym kąciku kulinarnym. Słodkie? Też powinno znaleźć się na stole podczas domówki.

To jest nieodzowny element każdego przyjęcia. W naszej restauracji robimy własne desery, monodesery, beza z kremem pâtissière to krem waniliowy z kuchni francuskiej. (…)

A kiedy już nadejdzie Nowy Rok i wejdziemy w niego nieco chwiejnym krokiem, a w naszym organizmie zaburzona będzie równowaga metaboliczna. Jak się ratować? Co robić? Pomocy!

Dobrym rozwiązaniem są kiszonki, wszelkiego rodzaju cytrusy, bardzo dużo właściwości ma cytryna, winegret cytrynowy, zjedzenie takiej sałatki, porządny spacer, zjedzenie rosołku, to są rzeczy, które odbudowują nas naturalnie, dodając energii i wspierając całą gospodarkę, która została zaburzona (…)

Karczma Staropolska ufundowała dla naszych słuchaczy 5 zestawów sylwestrowych. Co dobrego się w nich znajdzie?

Zestawy są różnorodne. Jest udo z kaczki, jest żeberko, królik, schab pieczony, pieczeń wieprzowa, kotlety – szwajcary są to typowo zestawy jacy regionalni goście zamawiają. Jeżeli ktoś nie je mięsa można zamówić rybę, są dodatki w formie kapusty zasmażanej, modrej kluski białe, szare, ziemniaki pieczone.

Czytaj także: Sylwester tuż, tuż! Co podać na stół? Radio 90 i restauracje „Staropolskie” polecają [WIDEO]

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj