Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Cukinia- królowa jesieni. Mamy dla Was przepisy na dżem, ciasto i zupę

Facebook Twitter

Dziś w naszej radiowej kuchni będzie królować cukinia. Możemy ją jeść na surowo, przyrządzać z niej leczo, zupy, dżemy a nawet piec ciasta. Ciekawostką jest to, że cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.

Cukinia – wartości odżywcze

Cukinia jest łagodnym w smaku i lekkostrawnym warzywem. Ceni się ją za wysoką wartość dietetyczną oraz bogaty skład: potas, żelazo, magnez, witaminy (C, K, PP, B1, beta karoten). Dodatkową właściwością tego warzywa jest to, że działa ono odkwaszająco na nasz organizm, wspomaga pozytywnie proces trawienia. Można ją podawać dzieciom już od najmłodszych lat, dietetycy polecają wprowadzać ją do diety już półrocznym maluchom.

Ciasto z cukinii

Przygotuj:

Ciasto: 2 małe cukinie, 4 jajka, 2 szklanki cukru, 4 szklanki mąki, 300 ml. mleka, 200 ml. oleju roślinnego, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, sok z 1 cytryny, skórka z cytryny.

Polewa: 100-150 gram pudru, 2-3 łyżki doku z cytryny.

Cukinie zetrzyj ze skórką (bez miąższu). W osobnej misce ubij jaja z cukrem na puszysto, dolej mleka, oleju, oraz przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodaj do masy sok z cytryny, skórkę. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.  Kiedy ciasto wystygnie, możesz zrobić polewę mieszając cukier puder wraz z sokiem z cytryny.

Zupa krem z cukinii

Przygotuj: 600 g cukinii, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bulion rosołowy (700-800ml.), 70 ml. śmietany 30%.

W garnku roztop masło oraz oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną cukinie i smaż około 5 minut. Zalej wszystko bulionem, dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj około 25 minut. Na końcu zmiksuj zupę blenderem i dodaj śmietankę.

Dodaj grzanki bądź groszek ptysiowy. Zupę można również pokruszyć fetą.

Dżem z cukinii

Przygotuj: 2,5 kg cukinii, 500g cukru, 2 cytryny, 2 torebki galaretki cytrynowej.

Obraną cukinię pokrój w kostkę i włóż do dużego garnka z dużym dnem. Dolej szklankę wody i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Zagotowaną cukinie smaż na małym ogniu 30 minut. Rozgotowaną cukinię zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę. Ponownie postaw cukinie na ogniu, dodaj cukier cały czas mieszając. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodaj do cukinii. Następnie dodaj galaretkę, mieszając aż do jej rozpuszczenia. Smaż wszystko na małym ogniu 40 minut. Gotowy dżem umieść w wyparzonych słoikach, zakręć i przewróć do góry dnem pozostawiając do wystudzenia.

Można użyć także galaretek w innych smakach.

Smacznego!

Skorzystaliście z naszego przepisu? Wyślijcie zdjęcie i dajcie znać jak smakowało!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj