Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Cukry dodane w naszej diecie. W jakich produktach jest ich najwięcej?

Facebook Twitter

Cukier dodany to cukier, który nie występuje naturalnie w produkcie, został dosypany do niego. Często nieświadomie sięgamy po napoje, sosy czy przekąski, które nie zachwycają składem. Gdzie zatem ukrywa się większość dodanego cukru w naszej diecie? Jak to sprawdzić i jakich produktów unikać?

fot. pixabayHumusak

Nadmierna ilość cukru w naszej codziennej diecie może być szkodliwa. Przetworzona żywność jest dostępna niemal wszędzie, a my niechętnie czytamy skład na etykietach. Warto jednak wiedzieć, że cukier nie powinien stanowić więcej niż 5% całkowitej energii, którą otrzymujemy z jedzenia i picia każdego dnia (to około 25 gram). Niestety spożywamy go zdecydowanie więcej.

Nazwy cukru na etykietach:

  • glukoza – zwana też cukrem gronowym, ponieważ w dużej ilości występuje w winogronach; jest podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu i to ona znajduje się w naszej krwi,
  • fruktoza – cukier owocowy, naturalnie występuje w owocach, ale także miodzie,
  • galaktoza – występuje właściwie tylko jako składowa laktoz,
  • sacharoza (glukoza + fruktoza) – sacharoza to jest właśnie to, co nazywamy cukrem,
  • laktoza (glukoza + galaktoza) – jest to tzw. cukier mleczny, bo występuje tylko w mleku oraz w produktach mlecznych,
  • maltoza (glukoza + glukoza) – zwana cukrem słodowym; znajdziemy ją w syropach i słodach wytwarzanych ze zbóż,
  • cukier kukurydziany – Syrop glukozowo – fruktozowy otrzymywany ze skrobi kukurydzianej,
  • syrop glukozowy o wysokiej zawartości fruktozy (glukoza+fruktoza) to substancja słodząca otrzymywana w procesie technologicznym głównie ze skrobi kukurydzianej,
  • cukier inwertowany – to słodzik produkowany z sacharozy (cukru stołowego) pochodzącej z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej,
  • melasa – ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego,
  • miód,
  • syrop klonowy,
  • syrop z agawy.

Dlatego warto czytać etykiety dostępne na produktach.

W których grupach produktów znajdziemy najwięcej cukru?

  • Wyroby cukiernicze

Grupę tę tworzą produkty spożywcze produkowane na bazie cukru. Możemy tutaj zaliczyć cukierki, wyroby żelowe, owoce kandyzowane, wyroby z miazgi nasion oleistych i masy karmelowej (czyli chałwy, sezamki), wyroby z ziarna kakaowego, pieczywo cukiernicze (m.in. herbatniki czy wafle). Cukier i wyroby cukiernicze, to produkty o niskiej gęstości odżywczej, charakteryzujące się dużym udziałem sacharozy, której zawartość w cukrze i twardych cukierkach dochodzi do 99%. Ze względu na obecność znacznych ilości składników energetycznych wartość kaloryczna produktów z tej grupy jest wysoka i sięga od 300 do 600 kcal/g. Ile cukru na 100 gram produkty zawierają produkty z tej grupy?

-chałwa – (15,8 g/ 100 g)

-sezamki – (31 g/ 100 g)

-śniadaniowe płatki czekoladowe (33,8 g / 100 g)

-czekolada (62,6 g / 100 g)

fot.kc0uvb/pixabay

  • Słodzone napoje
Są one przede wszystkim źródłem cukrów prostych. Zawierają również substancje aromatyczne, barwniki, kwasy i substancje konserwujące. 1/5 dodatku cukru w dietach osób dorosłych pochodzi z napojów słodzonych, często u dzieci ilość ta jest jeszcze wyższa. Dlatego warto sprawdzić etykietę przed kupnem napoju. Najwięcej cukru zawierają:

-cola (10,9 g / 100 ml)

-gęste soki z marchwi, jabłek i brzoskwiń ( 10 g / 100ml)

-jogurty pitne (13,5 g / 100 ml)

-napoje energetyczne (11 g / 100 ml)

-kakao ( 12,2 g/ 100 ml)

-herbaty w butelkach (6,9 g / 100 ml)

-mleka roślinne (6,4 g / 100 ml)

-wody smakowe (5,6 g / 100 ml)

Jeśli chodzi o nawodnienie ciała, to jednym z najlepszych wyborów jest woda niegazowana

  • Alkohol

Alkohol to nie tylko puste kalorie, ale też nierzadko potężna dawka cukru. W zależności od spożywanego przez nas alkoholu, w jednej szklance może znajdować się nawet 7 łyżeczek cukru.

Fot. couleur / pixabay.com

  • Sosy

Pikantne dodatki i potrawy również w swoim składzie zawierają cukier. Najczęściej występuje on w sosach sałatkowych, keczupach, marynatach czy gotowych posiłkach.

  • keczup (27,5 g / 100 g)
  • sos barbecue (30 g / 100 g)
  • sos słodko-kwaśny (20,2 g / 100 g)
  • sosy sałatkowe (16,7 g / 100 g)

fot.Engin_Akyurt /pixabay

Wysokie spożycie cukru dodanego, a zwłaszcza napojów słodzonych prowadzi do rozwoju otyłości i cukrzycy. Zła dieta może doprowadzić do problemów z krążeniem, nadwagą i otłuszczeniem organów wewnętrznych (zwłaszcza wątroby). Zdecydowanie wzrasta również ryzyko zachorowań na cukrzycę oraz rozwinięcia się nowotworów i krótkowzroczności. Dlatego warto czytać etykiety na produktach, ograniczać spożywanie przetworzonej żywności i dokonywać zdrowych, świadomych wyborów.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 7 marca 2021