StartKultura Wiadomości Wiadomości dnia Wideo

Czerwionka-Leszczyny: Pokazali jak się smaży najlepsze kreple [WIDEO]

Tym razem jak przyrządzić kreple, uczyły i pokazywały panie z KGW z Bełku. Były pączki i te tradycyjne i oponki, bez drożdży, ale z serem.

– mówiła Krystyna Gawlik, szefowa koła KGW z Bełku.

To już trzeci tłusty czwartek, który zorganizowano na familokach w Czerwionce-Leszczynach. To okazja by dzieciaki poznały nie tylko tradycyjne receptury, ale i zobaczyły, jak w starych naczyniach, na kuchniach opalanych węglem, przygotowywało się potrawy – dodaje Hanna Piórecka-Nowak, rzecznik Urzędu Miasta w Czerwionce – Leszczynach

Dla najmłodszych była to nie lada frajda. Podpatrywały jak rośnie ciasto, jak się je wyrabia i jakie składniki są potrzebne, by powstały pączki. Wkładanie nadzienia do krepli też przysporzyło wiele radości. Ale najważniejszy był smak.

 

Zostaw komentarz