Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Czy bita śmietana może być dietetyczna lub wegańska?

Facebook Twitter

Bita śmietana to przysmak idealny do ciast, deserów a nawet napojów. Niestety przekąska ta jest bardzo kaloryczna.

fot. pixabay/ katerinavulcova

Bita śmietana najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Pewien kucharz François Vatel, który gotował na zamku w Chantilly, w 1784 roku przygotowywał ją w formie deseru, z cukrem oraz wanilią. Po czasie okazało się, że deser tren jest bardzo uniwersalny i zaczęto go podawać jako dodatki do lodów czy owoców.

fot. HomeMaker/pixabay

Jak przygotować bitą śmietanę?

Przygotowanie standardowej bitej śmietany jest bardzo proste. Wystarczy nam śmietana min. 30
% oraz cukier waniliowy. Całość ubijamy do uzyskania odpowiednio gęstej masy i gotowe. Najlepiej podawać ją jako dodatek do ciast, tortów, gofrów. Idealnie łączy się także z ciepłymi napojami np. kawą czy czekoladą. Watro jednak wiedzieć, że jest ona bardzo kaloryczna, zawiera wiele węglowodanów i tłuszczów. Kilka łyżek tego przysmaku to nawet 200 kcal.

Dietetyczna śmietana

fot. stux/ pixabay

Jak pozbyć się tłuszczów i węglowodanów ze śmietany? To raczej nie możliwe. Jeśli poszukujemy dietetycznej wersji tego przysmaku musimy ją wykonać z innych składników. Tutaj najlepiej sprawdzi się jogurt grecki i ksylitol.

Składki:

  • 100g jogurtu greckiego (można go zastąpić serem ricotta)
  • białka z dwóch jajek
  • jednej łyżeczki ksylitolu

Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy łyżeczkę ksylitolu i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka jajek na sztywno. Nie przestając ubijać dodajemy jogurt grecki.
Do jogurtu dodajemy czubatą łyżeczkę ksylitolu i dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy jajka na sztywno, potem – nie przestając ubijać jajek – partiami dodajemy jogurtu greckiego. Gotowe!

Wegańska wersja bitej śmietany

fot.Lebensmittelfotos/pixabay

Do jej przygotowania wystarczy nam jeden składnik – mleko kokosowe o zawartości masy kokosowej ponad 80%.
Przygotowanie:
Mleko kokosowe powinno chłodzić się w lodówce kilka godzin – powinno stwardnieć. Jeśli w puszcze pozostało trochę wody, należy ją oddzielić i nie dodawać. Tak przygotowane mleko ubijamy i już możemy zajadać się wegańską wersją śmietany.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj