StartW Radiu 90 Wiadomości dnia

Czy da się zdrowo ugotować na święta?

Posłuchaj ich propozycji:

Jak mówią specjaliści, świąteczny stół niekoniecznie musi wyglądać niezdrowo:

Dawniej robiło się np. pasztety, można odchudzić pasztet, robiąc go nie jak tradycyjny – choć te tradycyjne są pyszne, z podgardla wieprzowego, tłuściutkie, z tłustych mięs- ale można go zrobić z warzyw, np. z warzyw strączkowych, z dodatkiem słonecznika, z różnych warzyw korzeniowych….zaskoczyć rodzinę innym smakiem, trochę zmodyfikowanym, dlatego, że wegetarianizm, weganizm jest w modzie. Chętnie z tego skorzystają przede wszystkim młodsi, zbuntowani przeciwko tradycji i poszukujący jakiś nowości w kuchni.

-mówi Danuta Figurska- Ciura z Katedry żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

A jak to jest z tym żurkiem? Odmawiać sobie czy może właśnie to jest jedno z tych zdrowszych dań podczas świąt?

Oczywiście, że jest zdrowy, to jest potrawa przygotowana na bazie zakwasu czyli sfermentowanej mąki żytniej i we wszystkich społecznościach, które są długowieczne- produkty kwaszone, kiszone, są tą podstawą diety. Generalnie żur to była potrwa codzienna kiedyś, dzięki temu mieliśmy zdrowy układ pokarmowy, dzisiaj te przetworzone wszelkie rzeczy mogą nam to trawienie psuć. Żur powinniśmy jadać nie tylko od święta, ale jak najczęściej.

-mówi Danuta Figurska- Ciura.

À propos żurku….. A może warto pokusić się o szczyptę innowacji?

Zmierzam w stronę tradycji i żurek będę jeść, jedno co mogę podsunąć, to do żurku daję dość sporo chrzanu, polecam (…).

– polecał kucharz Adam Kajfosz. To były wariacje na temat żurku, a jako że święta w tym roku wypadają wyjątkowo późno, można skorzystać z tych warzyw, na które właśnie rozpoczyna się sezon:

W poszukiwaniu warzyw sezonowych byliśmy na targowisku:

No i jeszcze temat jajek, które są nieodłączną częścią i tradycją naszych świąt….

Jak myślimy o świętach, to myślimy o jajkach w majonezie… jajka z dużą ilością majonezu, ale może wróćmy też trochę do tradycji i zamiast majonezu zróbmy sosy chrzanowe, zróbmy różne sosy na bazie ziaren różnych, słonecznikowe, ziaren dyni, jogurt z koperkiem… Trochę tak odchudzone,  jednak jeśli mamy ochotę na ten majonez, to w święta sobie na niego pozwólmy, a na co dzień zjedzmy z jogurtem.

– kończy Danuta Figurska- Ciura z Katedry żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. SMACZNEGO!

Zostaw komentarz