Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Czy kolor skorupek ma znaczenie? Czy lepiej większe czy mniejsze? Wybieramy jajka na święta

Facebook Twitter

Czy kolor skorupek ma znaczenie? Czy lepiej większe czy mniejsze jajko? Jak czytać oznaczenia? W Radiu 90 na kilka dni przed Wielkanocą sprawdzamy jak wybrać dobre, świeże jajko. Jajko to symbol wiosennych świąt. Zebraliśmy dla was przydatne informacje.

fot.pixabay.com

Ważne jest pochodzenie jajka, najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła, z fermy w okolicy. Kolejną ważną sprawą jest to jak hodowane są kury, temu odpowiada numer na skorupce, 0 to chów ekologiczny, 1- to jajka od kur z wolnego wybiegu, 2- chów ściółkowy i 3- chów klatkowy.

Najlepsze są jajka te z najniższymi numerami

– mówi Roman Stanek, hodowca kur, współwłaściciel firmy Jaj-Pol ze Stanowic:

Roman Stanek: Jajko klatkowe to jajko przemysłowe, każdy woli „zerówkę” lub jajko z 1. Kura z natury cały czas grzebie, żeby lepiej trawić potrzebuje piasek, latem chodzi sobie po dworze, zimą w ogrodach zimowych. Tam ma siano, może chodzić i grzebać.

Kolejną sprawą nad jaką zastanawiamy się my konsumenci, jest wielkość jajka. Jakie są lepsze, mały czy duże?

Roman Stanek: Żółtko mniej więcej w każdym jajku jest takie same, ogólnie czym mniejsze jajko tym, większe żółtko jest, tzn. stosunek żółtka do białka jest większy w mniejszym jajku. A w wiadomo, że w żółtku mamy więcej wartościowych rzeczy, są tam wszystkie witaminy. Z kolei sportowcy, którzy np. trenują kulturystykę to potrzebują więcej białka. Jest udowodnione, że mózg odżywia się żółtkiem, a mięśnie białkiem. Tak można powiedzieć, ale ogólnie najlepsze jest jajko średniej wielkości.

Roman Stanek, hodowca kur, współwłaściciel firmy Jaj-Pol ze Stanowic

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Nie, to nie ma znaczenia, to zależy od rasy kur

– odpowiada Roman Stanek, hodowca kur ze Stanowic.

Roman Stanek: Absolutnie nie ma znaczenia, to jest mit. To zależy od rasy kury, my mamy kury białek, czerwone, mamy różnego rodzaju jajka: brązowe, ecru, białe. Różni klienci mają różne wymagania, ale to nie ma znaczenia. Może białe są lepsze na święta do malowania, ale w środku jest to samo.

Jajka produkowane są przez kury w niezmienny sposób od zawsze, w to się nie da ingerować, można zmieniać tylko warunki hodowli

– mówi Roman Stanek.

Roman Stanek: Jajko jest zapakowane naturalnie przez kurę, człowiek nie jest w stanie w środek zaingerować, nie jest w stanie nic polepszyć. 100 lat temu kura potrzebowała 24 godziny by wyprodukować jajko, na dzień dzisiejszy tak samo kura, kura potrzebuje 24 godzin. Człowiek nie może tu niczego polepszyć. To jest produkcja jajka przez kurę.

Na koniec dodajmy, że termin przydatności jajek to 28 dni, czyli do miesiąca od czasu zapakowania.

12-znakowe oznaczenie na jajkach:

XX – YY – AA – BB – CC – DD

gdzie:

XX – rodzaj chowu

YY – symbol kraju, z którego pochodzą jaja

AA – symbol województwa

BB – symbol powiatu

CC – symbol zakresu działalności

DD – symbol fermy

Numery oznaczające rodzaj hodowli:

0 – chów ekologiczny, kury chodzą wolno, są karmione paszą pochodzącą z ekologicznych upraw, a dodatkowo skubią trawę i wygrzebują z ziemi robaki.

1 – chów na wolnym wybiegu, kury mogą w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu. W kurniku mają ściółkę i grzędy.

2 – chów ściółkowy, co najmniej 1/3 powierzchni kurnika to ściółka. Kury mają też swoje gniazda w kurniku, którego jednak nigdy nie opuszczają.

3 – chów klatkowy, kury są stłoczone w drucianych klatkach, których nie opuszczają. Karmi się je specjalnie przygotowanymi paszami, do których niekiedy podsypuje się antybiotyki, aby nie chorowały. Każde zniesione jajko jest automatycznie odprowadzane za pomocą kanału.

Ile ważą jaja w poszczególnych rozmiarach?

S – poniżej 53 g

M – 53 – 63 g

L – 63 – 73 g

XL – powyżej 73 g

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj