Czy w regionie piecze się rogale świętomarcińskie?
Tradycyjnie z nadzieniem z białego maku, pieczony głównie w Poznaniu i Wielkopolsce z okazji Dnia Świętego Marcina (11.11.), stąd nazwa: rogal świętomarciński. Jaka jest historia tego wypieku? Czy piecze się je również w naszym regionie?
Trochę historii..
Podobne na kształt dzisiejszych rogali świętomarcińskich wypieki sięgają tradycją czasów pogańskich, wówczas z okazji jesiennego święta składano ofiary z wołów lub w zastępstwie z ciasta zwijanego w wole rogi. Zwyczaj ten został przejęty i połączony z postacią św. Marcina przez kościół łaciński. Kształt ciasta miał nawiązywać do zgubionej przez konia, który należał do świętego.
Rogale świętomarcińskie pojawiły się w Poznaniu już w 1860 roku. Popularnością cieszy się legenda, która mówi, że tradycyjny kształt rogala narodził się w 1891 roku. Kiedy zbliżał się dzień św.Marcina proboszcz ks. Jan Lewicki prosił swoich do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Na mszy wówczas pojawił się cukiernik Józef Malzer, który podążając za apelem księdza, postanowił namówić swojego szefa, aby wskrzesił tą tradycję. Bogaci poznaniacy kupowali smakołyki, natomiast biedni otrzymywali je za darmo. Zwyczaj ten został przejęty przez Stowarzyszenie Cukierników, po I wojnie do dawnego zwyczaju powrócił Franciszek Raczyński. Po II wojnie zwyczaj ten przetrwał dzięki Zygmuntowi Wasińskiemu.
Rogale świętomarcińskie dziś
Rogale w twojej kuchni
Rogale możesz przygotować również w swojej kuchni. Sprawdź przepis:
- Składniki na ciasto: 50 g drożdży, 200 ml mleka, 5 jajek, cukier 2 łyżki, 800 gram mąki, 100 gram roztopionego masła
- Składniki na polewę: Lukier z cukru pudru i cytryny, posiekane orzechy włoskie
- Nadzienie: 100 g maku, 100g orzechów włoskich i 100 g migdałów, szklanka pudru, laska wanilii, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w małej ilości mleka, utrzyj jajka z cukrem i dodaj stopione masło. Podczas ubijania dodawaj powoli przesianą mąkę i przygotowane wcześniej drożdże. Ciasto należy wyrabiać do czasu, kiedy zaczną pojawiać się na nim pęcherzyki powietrza. Odłóż ciasto na około 1h do wyrośnięcia. Orzechy, migdały i mak zaparz, zmiel i utrzeć z cukrem i łyżką śmietany, tak aby powstała gęsta masa. Dodaj miąższ z wanilii.
Kiedy nasze ciasto wyrośnie rozwałkuj je i pokrój na kwadraty, ułóż na każdym kawałku porcję masy, zwiń i uformuj rogalik, następnie odstaw do wyrośnięcia. Kiedy rogale wyrosną włóż je do piekawnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz, do czasu aż przybiorą złocisty kolor.
Całość pozostaw do wystygnięcia, udekoruj lukrem i orzechami.
A Ty pieczesz rogale świętomarcińskie? Podziel się zdjęciem i przepisem!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!