Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Dieta antystresowa: Hit czy mit? [materiał partnera]

Facebook Twitter

Sytuacje stresowe towarzyszą nam na każdym kroku. Nic zatem dziwnego, że coraz częściej szukamy sposobów, aby zredukować napięcie. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się dieta antystresowa. Czy rzeczywiście spożywanie konkretnych produktów korzystnie wpływa na układ nerwowy? A może dieta na stres to kolejny chwyt marketingowy?

Sposoby na stres

Stres jest automatyczną reakcją fizjologiczną organizmu na niekomfortową lub nieprzewidywalną sytuację. Stresu nie da się całkowicie uniknąć, ale można nauczyć się z nim radzić.

Podczas poszukiwania sprawdzonych sposobów na redukcję stresu warto pamiętać, że każdy organizm jest inny i ma różne potrzeby. Tym samym każdy z nas inaczej reaguje na bodźce stresowe, czyli stresory.

Najpopularniejsze sposoby na redukcję stresu to:

  • ćwiczenia oddechowe,
  • relaksujące kąpiele,
  • joga,
  • słuchanie muzyki,
  • regularne przerwy w pracy,
  • uprawianie sportu.

Dieta na stres – czy naprawdę istnieje?

Odpowiednio zbilansowana dieta ma korzystny wpływ na pracę całego organizmu, a więc również układu nerwowego. Żaden produkt spożywczy nie sprawi, że całe napięcie nerwowe nagle zniknie. Jednak regularne stosowanie zdrowej diety znacznie pomaga w zachowaniu dobrej kondycji – zarówno fizycznej, jak i psychicznej.

Mianem “diety antystresowej” możemy określić więc zdrową dietę, odpowiednio zbilansowaną pod względem indywidualnych potrzeb. Codzienny jadłospis powinien bazować na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach. W menu muszą znaleźć się owoce i warzywa, produkty zbożowe oraz źródła białka i kwasów tłuszczowych z grupy omega.

Szczególną uwagę należy zwrócić na związki, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Należą do nich:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminy antyoksydacyjne, czyli C, A i E,
  • składniki mineralne – magnez, chrom, cynk, żelazo,
  • tryptofan.

Powyższe związki, spożywane w odpowiednich ilościach, poprawiają pamięć i koncentrację, a dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym – opóźniają procesy starzenia się komórek. Poza tym redukują poziom kortyzolu (hormonu stresu) w organizmie i wspomagają produkcję serotoniny (hormonu szczęścia).

Co jeść, aby zredukować stres?

Do produktów bogatych w witaminy z grupy B zaliczamy: rośliny strączkowe, produkty zbożowe z pełnego ziarna, mięso, ryby, jaja oraz warzywa (przede wszystkim ciemnozielone liściaste i kapustne). Witaminy antyoksydacyjne (C, A i E) znajdziesz przede wszystkim w warzywach i owocach. Źródłem witaminy A są dodatkowo produkty mleczne i ryby, a witaminy E – mięso, oleje roślinne i płatki owsiane.

W sytuacjach stresowych warto sięgnąć również po kawałek gorzkiej czekolady – to dobre źródło magnezu. W formie przekąski idealnie sprawdzą się również orzechy, pestki i nasiona – znajdziesz tam przede wszystkim chrom i cynk. Dobrym źródłem żelaza jest mięso, a także produkty zbożowe.

Tryptofan to aminokwas, który bierze udział w produkcji serotoniny. Źródłem tryptofanu są więc produkty bogate w białko. Najwięcej tego związku znajdziesz w pestkach dyni.

Szukasz odpowiednio zbilansowanej, zdrowej diety dla siebie? Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Twojej okolicy, na przykład tutaj: https://www.maczfit.pl/lodz.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj