Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Dieta po świętach: Domowe pesto [WIDEO]

Facebook Twitter

Po ciężkich, kalorycznych daniach, jakimi zajadamy się w święta, warto przygotować coś lekkiego i zdrowego. Podpowiadamy, jak wrócić do formy stosując smaczną dietę żywieniową. Pomysł na obiad- domowe pesto.

Z kamerą i mikrofonem Radia 90 odwiedziliśmy Magdalenę Sierny z poradni dietetycznej „Diety i maszkiety”. Zobaczcie wideo:

Domowe pesto (porcja dla 1 osoby)

makaron 80-100g suchego – można wybrać jasny, pełnoziarnisty lub makaron z mąki z roślin strączkowych np. z zielonego groszku ten ostatni będzie bardziej sycący

  • garść zielonego – można zrobić pesto z natki pietruszki, szpinaku, rukoli, roszponki, jarmużu lub bazylii
  • łyżka oliwy
  • łyżka orzechów np. włoskie, migdały lub pestki dyni
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory

Makaron gotujemy. W międzyczasie w naczyniu blendera miksujemy wybraną zieloną podstawę. Dodajemy oliwę, łyżkę parmezanu, łyżkę orzechów oraz sól i pieprz, miksujemy. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać odrobinę wody. Polecam zrobić większą ilość – składników na jedną porcję może być na tyle mało, że ciężej będzie się je miksować. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Podajemy posypany pozostałą łyżką parmezanu oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w połowie lub odciśniętymi z nadmiaru oliwy i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.

Smacznego!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj