Dieta po świętach: Domowe pesto [WIDEO]
Po ciężkich, kalorycznych daniach, jakimi zajadamy się w święta, warto przygotować coś lekkiego i zdrowego. Podpowiadamy, jak wrócić do formy stosując smaczną dietę żywieniową. Pomysł na obiad- domowe pesto.

Z kamerą i mikrofonem Radia 90 odwiedziliśmy Magdalenę Sierny z poradni dietetycznej „Diety i maszkiety”. Zobaczcie wideo:
Domowe pesto (porcja dla 1 osoby)
makaron 80-100g suchego – można wybrać jasny, pełnoziarnisty lub makaron z mąki z roślin strączkowych np. z zielonego groszku ten ostatni będzie bardziej sycący
- garść zielonego – można zrobić pesto z natki pietruszki, szpinaku, rukoli, roszponki, jarmużu lub bazylii
- łyżka oliwy
- łyżka orzechów np. włoskie, migdały lub pestki dyni
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- do podania: pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory
Makaron gotujemy. W międzyczasie w naczyniu blendera miksujemy wybraną zieloną podstawę. Dodajemy oliwę, łyżkę parmezanu, łyżkę orzechów oraz sól i pieprz, miksujemy. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać odrobinę wody. Polecam zrobić większą ilość – składników na jedną porcję może być na tyle mało, że ciężej będzie się je miksować. Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Podajemy posypany pozostałą łyżką parmezanu oraz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w połowie lub odciśniętymi z nadmiaru oliwy i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami.
Smacznego!