Dieta po świętach: Krem z cukinii [WIDEO]
Ciężko jest wrócić na właściwe tory żywieniowe po kilku dniach ucztowania przy wspólnym, świątecznym stole. Nasza kuchnia choć bardzo smaczna, jest wysoko kaloryczna. Nie wiesz jaką zupę przygotować po świętach? Podpowiadamy!
Z kamerą i mikrofonem Radia 90 odwiedziliśmy Magdalenę Sierny z poradni dietetycznej „Diety i maszkiety”. Zobaczcie wideo:
Zielona zupa krem z cukinii (porcja dla 1 osoby)
- cukinia 1 mniejsza sztuka
- ½ małej cebulki
- mały ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka bulionu (może być z domowej kostki rosołowej – przepis poniżej)
- do podania: kleks jogurtu, prażone pestki dyni
Cebulkę oraz czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie razem z przyprawami. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, przesmażyć kilka minut. Dodać bulion warzywny i gotować całość okołu 15 minut, do zmięknięcia cukinii. Po tym czasie wyjąć przyprawy i zupę zmiksować. Podawać z kleksem jogurtu oraz prażonymi pestkami dyni.