Dla zdrowia jelit i lepszego samopoczucia – jak działa maślan sodu?
Maślan sodu to związek, który może wspierać zdrowie jelit – zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Coraz częściej mówi się też o jego możliwym wpływie na przemianę materii. Naukowcy badają tę substancję pod kątem różnych zastosowań, m.in. w diecie. Sprawdź, jak działa kwas masłowy i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze suplementu.

Szacowany czas czytania: 02:18
Dlaczego nasze jelita potrzebują maślanu sodu?
Maślan sodu to substancja naturalnie powstająca w naszych jelitach na skutek fermentacji błonnika. Nazywany też solą sodową kwasu masłowego, jest produkowany przez pożyteczne bakterie bytujące w okrężnicy. Dzięki temu związkowi nabłonek jelitowy człowieka może pozostać zdrowy i szczelny, a jego ewentualne uszkodzenia szybko się regenerują. Niestety, czasem w naszym organizmie znajduje się za mało maślanu sodu – dzieje się tak najczęściej wtedy, gdy nasz jadłospis jest ubogi w niestrawialne węglowodany. Synteza kwasu masłowego ulega ograniczeniu na skutek współczesnej diety, która obfituje w żywność wysoko przetworzoną. W takim przypadku należy zadbać o inne źródło kwasu masłowego, na przykład w postaci suplementu diety.
Maślan sodu – strażnik równowagi w jelitach
Kwas masłowy może wykazywać wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a jego rola nie kończy się na wspieraniu naturalnej bariery jelitowej. Maślan sodu może przyczyniać się do ochrony organizmu przed szkodliwymi patogenami poprzez ograniczanie nadmiernej przepuszczalności jelit. Ta substancja może także łagodzić stany zapalne w jelitach, co ma szczególne znaczenie dla osób zmagających się z chorobą Leśniowskiego-Crohna albo wrzodziejącym zapaleniem. Kiedy zapewniamy sobie odpowiednią podaż kwasu masłowego, pożyteczne bakterie jelitowe mogą zyskać korzystne środowisko do rozwoju, a to wpływa pozytywnie na zdrowie układu trawiennego.
Kto powinien sięgnąć po suplementy z maślanem sodu?
Suplementacja kwasu masłowego może przynieść najlepsze skutki w przypadku osób, które zmagają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Takie preparaty mogą być wykorzystywane pomocniczo w leczeniu:
• choroby zapalnej jelit,
• zespołu jelita drażliwego,
• zespołu nieszczelnego jelita,
• zaburzeń trawiennych o różnym podłożu.
Preparaty z maślanem sodu mogą przyspieszyć regenerację mikrobioty po antybiotykoterapii. Wystarczy sięgnąć po kwas masłowy w wygodnej formie otoczkowanej – substancja zamknięta w specjalnej kapsułce zacznie się rozkładać tam, gdzie jest najbardziej potrzebna – w jelicie grubym. Wybierz sprawdzony i skuteczny suplement diety: www.mybionic.pl/bcure-butyric-acid-forte-sr-maslan-sodu-90-kapsulek.
Czy istnieje naturalny zamiennik suplementów diety z kwasem masłowym?
Trudno znaleźć naturalne, dobrze przyswajalne źródło maślanu sodu. Dość dużą zawartością kwasu masłowego charakteryzują się kiszonki, jednak substancja zawarta w jedzeniu zazwyczaj nie dociera do jelita grubego, tylko jest rozkładana w początkowych odcinkach układu pokarmowego. Dobrym sposobem na uzupełnienie niedoborów maślanu sodu jest wzbogacenie diety o produkty zawierające dużo błonnika. Węglowodany, które nie ulegają strawieniu, zostaną wykorzystane do wyprodukowania soli kwasu masłowego w okrężnicy. Warto zatem uzupełnić swój jadłospis o pełnoziarniste zboża, warzywa, owoce, a także nasiona roślin strączkowych.