Dni Marklowic: Kluska śląska w roli głównej
Śląska kluska w roli głównej. Na finał Dni Marklowic - wczoraj (27.05) zorganizowano Festiwal Śląskiego Kustu. Kilka drużyn złożonych z gospodyń, zawodowych kucharzy i uczniów popisywało się swoimi kulinarnymi umiejętnościami.
Każdy chciał dowieść, że lepiej niż ktokolwiek inny potrafi „kulać” kluski:
opowiadały Monice Sokołowskiej członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Marklowic. Wariacji na temat śląskiej kluski było wiele:
A do klusek na talerzu Ślązaka musi znaleźć się też mięso – przekonuje Janina Koch ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Marklowicach:
Więcej teraz w śląskiej kuchni jest przypraw niż to było dawniej – dodaje Janina Koch:
Ale większość osób gotujących wczoraj (27.05) w Marklowicach uważa śląską kuchnię za niezbyt zdrową, choć smaczną:
O tym, że w kuchni śląskiej kluska to podstawa, mówił w Marklowicach, znany w naszym regionie kucharz – Remigiusz Rączka: