Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Dni Marklowic: Kluska śląska w roli głównej

Śląska kluska w roli głównej. Na finał Dni Marklowic - wczoraj (27.05) zorganizowano Festiwal Śląskiego Kustu. Kilka drużyn złożonych z gospodyń, zawodowych kucharzy i uczniów popisywało się swoimi kulinarnymi umiejętnościami.

Szacowany czas czytania: 00:38

Każdy chciał dowieść, że lepiej niż ktokolwiek inny potrafi „kulać” kluski:

opowiadały Monice Sokołowskiej członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Marklowic. Wariacji na temat śląskiej kluski było wiele:

A do klusek na talerzu Ślązaka musi znaleźć się też mięso – przekonuje Janina Koch ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Marklowicach:

Więcej teraz w śląskiej kuchni jest przypraw niż to było dawniej – dodaje Janina Koch:

Ale większość osób gotujących wczoraj (27.05) w Marklowicach uważa śląską kuchnię za niezbyt zdrową, choć smaczną:

O tym, że w kuchni śląskiej kluska to podstawa, mówił w Marklowicach, znany w naszym regionie kucharz – Remigiusz Rączka:

REKLAMA