Dramat hodowców drobiu. Ogniska ptasiej grypy w województwie śląskim
W całej Polsce trwa walka z ptasią grypą. Od 1 stycznia br. do 19 kwietnia już 6 mln sztuk drobiu trafiło do wybicia i utylizacji. Główny Lekarz Weterynarii przekazał informację o stwierdzeniu kolejnych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) także w województwie śląskim.
W ostatnim czasie w województwie śląskim stwierdzono wystąpienie sześciu ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Dwa pierwsze ogniska HPAI zostały stwierdzone na terenie powiatu tarnogórskiego, w gminach Tworóg oraz Zbrosławice. Trzecie i czwarte ognisko HPAI zostało stwierdzone na terenie powiatu cieszyńskiego w gminie Dębowiec. Piąte i szóste ognisko HPAI zostało stwierdzone na terenie powiatu pszczyńskiego w gminie Pszczyna.
Dodatkowo na terenie powiatu tarnogórskiego w gminie Tworóg potwierdzono wystąpienie HPAI u znalezionego padłego ptaka z rzędu szponiastych (myszołów).
Dalsze rozprzestrzenianie się choroby może mieć dramatyczne skutki dla hodowców drobiu. Setki tysięcy sztuk ptaków może trafić do wybicia i utylizacji!
W czwartek (22.04) wojewoda śląski Jarosław Wieczorek wydał rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów bielskiego, cieszyńskiego i pszczyńskiego oraz miast Jastrzębie-Zdrój i Żory.
W związku ze stwierdzeniem ogniska choroby- wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtypu H5N8 w gospodarstwie na terenie powiatu pszczyńskiego ustalono:
obszar zapowietrzony obejmujący:
- w powiecie cieszyńskim, w gminie Chybie miejscowość Frelichów,
- w powiecie cieszyńskim, w gminie Strumień miejscowość Zabłocie oraz część obszaru miejscowości Zbytków na wschód od DK 81,
- w powiecie cieszyńskim miasto Strumień,
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Pawłowice część obszaru miejscowości Pawłowice na wschód od DK 81 oraz ulicy Myśliwskiej,
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Pszczyna miejscowość Wisła Mała oraz część obszaru miejscowości Studzionka (Adelajda),
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Goczałkowice-Zdrój Zbiornik Goczałkowicki;
obszar zagrożony obejmujący:
- w powiecie bielskim, w gminie Czechowice-Dziedzice miejscowość Bronów oraz część obszaru miejscowości Zabrzeg (Czarnolesie),
- w powiecie bielskim, w gminie Jasienica miejscowości: Iłownica i Landek,
- w powiecie cieszyńskim, w gminie Chybie miejscowości: Chybie, Mnich, Zaborze i Zarzecze,
- w powiecie cieszyńskim, w gminie Skoczów miejscowości: Kiczyce, Ochaby Małe, Ochaby Wielkie i Pierściec,
- w powiecie cieszyńskim, w gminie Strumień miejscowości: Bąków, Drogomyśl oraz część obszaru miejscowości Zbytków na zachód od DK 81,
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Pawłowice miejscowości: Golasowice, Jarząbkowice, Krzyżowice, Pielgrzymowice, Pniówek, Warszowice oraz część obszaru miejscowości Pawłowice na zachód od DK 81 oraz ulicy Myśliwskiej,
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Pszczyna miejscowości: Brzeźce, Łąka, Poręba, Studzionka (poza Adelajdą) i Wisła Wielka,
- w powiecie pszczyńskim, w gminie Suszec miejscowości: Mizerów i Kryry,
- w mieście Jastrzębie-Zdrój sołectwo Bzie,
- w mieście Żory dzielnicę Baranowice.
Mapa obszaru zapowietrzonego oraz obszaru zagrożonego
Całe rozporządzenie wojewody śląskiego do ściągnięcia: TUTAJ.
Grypa ptaków (AI – Avian influenza), dawniej pomór drobiu (FP – Fowl plaque), należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:
- kury i indyki – duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby;
- kaczki i gęsi – wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu;
- perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy – wrażliwość podobna jak u kur i indyków;
- strusie – u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki;
- ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające – wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.
Ważne jest, aby odpowiednio chronić drób przed zakażeniem – ma to znaczenie gospodarcze zarówno o charakterze lokalnym (konieczność likwidacji stad), jak i globalnym (zamykanie rynków zagranicznych dla polskiego drobiu i produktów drobiowych).
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi apeluje do hodowców o przestrzeganie zasad bioasekuracji.
Czytaj także: