Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

Drobne, słodkie, misternie zdobione? O ciasteczkach w bibliotece

Facebook Twitter

Od historycznych początków w kuchni cesarskiej Habsburgów aż do końcówki roku 2017! Jak wyglądała droga ciasteczek cieszyńskich - drobnych, małych, tradycyjnych wypieków - na nasze stoły? Posłuchać będzie można jutro (14.12.) w bibliotece w Jastrzębiu.

Tam spotkanie z cukiernikiem Adamem Omorczykiem, który opowie o smakach, najważniejszych składnikach, kształtach i nazwach oraz o tym, jak ciasteczka cieszyńskie zdobywają podniebienia ludzi spoza Śląska Cieszyńskiego.

Adam Omorczyk, magister socjologii, członek KM Polskiej Akademii Olimpijskiej, członek Klubu Przedsiębiorcy w Cieszynie. Wypieki tradycyjne. Od 2014 roku prowadzi własną ciastkarnię, bazującą na prawie stuletniej, gastronomicznej historii swojej rodziny, wypiekając przede wszystkim tradycyjne ciasteczka cieszyńskie, a także ciasta i torty. Firma zdobyła do tej pory kilka nagród za Ciasteczka cieszyńskie – m.in. Perłę 2015 na Międzynarodowych Targach Poznańskich za najlepszy produkt w Polsce w swojej kategorii.

Spotkanie jutro (14.12.) o 18.00.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj