Dynia królowała w Jejkowicach! W niedzielę (4.11.) odbył się 5. festiwal tego warzywa
Do szkoły podstawowej przybyli miłośnicy dyni z całego regionu. Potrawy z dynią w roli głównej serwowały Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu rybnickiego. Na miejscu był nasz reporter Arkadiusz Żabka.
Posłuchajcie, jakie pyszności można przygotować z dyni:
Jak kupić dobrą dynię?
Dobra dynia powinna być przede wszystkim wyrośnięta, chociaż są odmiany, które są bardzo małe (…). Takie się nadają wyłącznie do pieczenia, gotowania. (…) Dynia im jest mniej kształtna, tym ma więcej 'mięsa’.
Jak zrobić dobrze zupę dyniową:
Kilogram dyni (…), jedna cebula, jedna marchewka, jeden ziemniak, dwa ząbki czosnku, podsmażamy, kroimy w nierówną kostkę, podsmażamy na oliwie, następnie po lekkim podsmażeniu, gdy dynia już zachowuje swoją miękkość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, miksujemy do odpowiedniej gęstości. Bulion może być z kostki, może być ugotowany. Aa! Jeszcze jedna gruszka, ona daje specyficzny smak.
Zupę można podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym i prażonym słonecznikiem. Największa dynia na festiwalu ważyła ponad 51 kilogramów.