Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Dziczyzna serwowana podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej w Wodzisławiu

Facebook Twitter

O dzikach w ostatnim czasie nie mówi się zbyt dobrze. Ich notowania są raczej słabe. Jak poprawić ten zły PR? W Wodzisławiu proponują, by przyrządzić z nich coś pysznego. Dziczyzna była głównym tematem konkursu kulinarnego, jaki zorganizowano w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.

W Śląskiej Jesieni Kulinarnej walczyło 8 drużyn z Sosnowca, Żarek, Chorzowa, Tychów, Ornontowic i Wodzisławia Śląskiego. Motywem przewodnim był schab z dzika.

Reporterka Radia 90 rozmawiała z Michałem Gawdzikiem, łowczym okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Katowicach, przy którym powstała komisja do spraw promocji dziczyzny.

Michał Gawdzik: Dzik ma zły PR w społeczeństwie, natomiast jest sprzymierzeńcem lasów. Musimy pamiętać o tym, że w dobie afrykańskiego pomoru świń, który jest w Polsce od 2014 roku, prowadzi się intensywna redukcję dzika. To właśnie myśliwi nie pozwalają mu na wyginięcie, ponieważ pomimo tego, że mamy możliwość intensywnego polowania przez cały rok, bez okresu ochronnego, żaden myśliwy nie strzela loch prowadzących, tylko strzelamy do dzików, które są kulinarnie najlepsze, ta populacja dzika się nie zmniejsza i tak jak powiedziałem na wstępie dzik jest sprzymierzeńcem naszych lasów.

Michał Gawdzik, łowczy okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego w Katowicach

Jakie dania zaserwowali uczniowie szkół gastronomicznych biorący udział w konkursie? Posłuchajcie co mówi Oliwier ze szkoły gastronomicznej z Chorzowa:

W jakiej postaci dzik pojawił się jeszcze na talerzach?

Remigiusz Rączka, kucharz i nauczyciel

Pomysłodawcą Śląskiej Jesieni Kulinarnej jest Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz i nauczyciel w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.

Remigiusz Rączka: Chcę promować wśród młodych ludzi dobre nawyki żywieniowe. Mamy dziczyznę, skarb kuchni staropolskiej, choć się jej często boimy. A tu są młodzi adepci sztuki kulinarnej, maja promować dziczyznę (…). Nie koniecznie pizza czy kebab, a polski dzik, sarna czy jeleń.

Jury Śląskiej Jesieni Kulinarnej najbardziej zasmakowało danie przygotowane przez uczniów Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu. Julia Bednarek i Dawid Kmiecik przygotowali: roladę ze schabu z dzika z musem grzybowym z rozmarynem, gratin ziemniaczane, boczniak królewski, krokiet z dzika i grzybów oraz sos jałowcowo-winny. Drugie miejsce jury przyznało uczniom z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach – Julii Gilner i Kacprowi Kozieł. Na trzecim stopniu podium uplasowali się Oliwier Olszówka i Jakub Czernia z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

Zobacz zdjęcia:

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj