Dzień Kanapki. Zdrowie na talerzu w przedszkolu specjalnym w Rybniku [FOTO]
Jedz warzywa i owoce co najmniej 5 razy dziennie. Wszyscy to znają, nie każdy stosuje. Dziś (3.11) w przedszkolu specjalnym w Rybniku obchodzono Dzień Kanapki, jak przystało w to święto, przygotowując kolorowe kromki.

Małgorzata Kmieciak pytała o to co dzieciaki miały na talerzach:
Z tym jedzeniem warzyw wśród dzieci różnie bywa
– nie ukrywa Anna Jaszczuk, wicedyrektor Szkoły Podstawowej Specjalnej z oddziałami przedszkolnymi numer 7 w Rybniku:
Anna Jaszczuk: Dzięki takim akcjom możemy pokazać, że to co jedzą może i ładnie wyglądać i smakować.

Anna Jaszczuk, wicedyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno- Wychowawczego w Rybniku
Pomidor i ogórek to warzywny top w przedszkolnym menu, choć nie tylko
– mówi Radiu 90 Dorota Dolecka, nauczycielka w przedszkolu specjalnym.
Dorota Dolecka: Powiem szczerze, że jest różnie, często pomidor i ogórek, to są faworyci, ale ostatnio pierwsze miejsce w dziecięcym menu miała rzodkiewka. Rodzice chcą, dają, dzieci to znają. Czasem tylko spróbują, ale to jest już krok milowy w tym, by polubiły i jadły warzywa.
Radio 90: Proszę o rady dla rodziców, jak przekonać do warzyw?
Dorota Dolecka: Do każdego śniadania powinno być warzywo, tak by dzieci się opatrzyły, żeby wiedziały, że to musi być. Z biegiem czasu się opatrzą i polubią…

Nauczycielka Dorota Dolecka
Warzywa i owoce powinny być stałym składnikiem codziennej diety dziecka. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Najkorzystniej spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ponieważ w takiej formie produkty te zachowują najwyższą wartość odżywczą.
– czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Warzywa i owoce są źródłem:
– Witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy organizmu, zmniejszając podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe, przyspiesza gojenie się ran, pomaga zachować dobry stan ścian naczyń krwionośnych, jest najpowszechniejszym przeciwutleniaczem.
– Beta-karotenu (prowitaminy A); w organizmie powstaje z niego witamina A, która sprzyja tworzeniu się nowych komórek, jest więc konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu u dzieci. Witamina A bierze także udział w procesie widzenia, zapobiega „kurzej ślepocie”. Wzmacnia układ immunologiczny – przy niedoborach tej witaminy następuje osłabienie odporności. Beta-karoten jako przeciwutleniacz unieszkodliwia wolne rodniki, działa więc przeciwnowotworowo.
– Folianów, które są niezbędne w procesie tworzenia i prawidłowego funkcjonowania kwasów DNA i RNA oraz produkcji czerwonych krwinek. Zarówno u dorosłych, jak i dzieci, foliany zapobiegają anemii. Regulują też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu.
– Antocyjanów – są to substancje o właściwościach przeciwutleniających, mają zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Mają także właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz korzystnie działają na naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność.
– Składników mineralnych, głównie zasadotwórczych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia. Składniki te są niezbędne do budowy zdrowych kości i zębów, do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.
– Błonnika, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit.
Zobacz zdjęcia:
Czytaj także: