StartWiadomości Wiadomości dnia

Ekologiczne pisanki. Jaja naturalnie barwione

Warto więc zacząć od doboru kolorów. Łatwo dostępne, ekologiczne oraz naturalne składniki to min.:

  • czerwona kapusta: zabarwi pisanki na kolor jasnofioletowy,
  • hibiskus, żurawina, czerwona herbata: kolor czerwony, 
  • szpinak: zabarwi pisanki na zielono,
  • kurkuma: jasnopomarańczowy,
  • łupiny cebuli: kolor ciepłego brązu, bordo,
  • burak czerwony: jasnoczerwony odcień.


Kiedy zbierzemy już niezbędne składniki, wystarczy tylko stworzyć z nich mocny i intensywny wywar. Wrzucamy do niego nasze jaja i gotujemy przez około 10 minut. Możemy także stworzyć styl eko, poprzez dodanie ciekawych wzorów oraz faktur:

  • motywy roślinne: wystarczy umieścić listek (np. liść pietruszki), owinąć jajo rajstopą, tak aby uniknąć przesunięciu się wzoru, oraz wrzucić je do wcześniej przygotowanego wywaru;
  • ażurowy wzorek: wzór możemy także wyskrobać samemu przy użyciu igły, czy pilniczka;
  • ciekawa faktura: przed gotowaniem natrzeć jajo olejem. zabarwi się ono niejednorodnie;
  • nierówności: można je uzyskać, jeżeli wcześniej ugotowane i ostudzone jajo lekko “obijemy”. Następnie zabarwimy, dzięki temu uzyskamy ciekawą oraz popękaną strukturę.

Tak dekorowane i malowane jajka wielkanocne wprowadzą do wiosennego domu sporo lekkości oraz naturalne pastelowe kolory. Wesołych Świąt!

Zostaw komentarz