Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Elektryczny młynek do kawy – ciesz się świeżo mieloną kawą na co dzień [materiał partnera]

Facebook Twitter

Elektryczny młynek do kawy jest niezbędnym wyposażeniem kuchni w domu prawdziwego kawosza. Nie od dziś bowiem wiadomo, że najlepiej smakuje kawa zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Pomożemy Ci dokonać wyboru między młynkiem udarowym i żarnowym. Zwrócimy też uwagę na ich najważniejsze funkcje.

Udarowy czy żarnowy – jaki młynek do kawy będzie lepszy?

Zarówno jeden, jak i drugi mają swoje zalety i nie można demonizować jednego kosztem drugiego. Warto jednak wiedzieć, że:

Młynek udarowy (czyli po prostu tradycyjny młynek z obracającym się ostrzem), tnie ziarna na coraz mniejsze drobinki. Nie umożliwia regulacji stopnia zmielenia, można jedynie robić to „na oko”, zerkając przez przezroczystą pokrywę lub (po dłuższym użytkowaniu) kontrolując czas mielenia. Nowoczesne młynki udarowe mają tryb pulsacyjny – stosowanie go zapobiega nagrzewaniu się ziaren, dzięki czemu zawarte w kawie olejki eteryczne nie mają możliwości ulotnienia się.
Młynki udarowe pracują bardzo szybko – są idealne dla osób, którym zazwyczaj się spieszy, szczególnie rano.

Młynek żarnowy nie tnie ziaren, ale miażdży je i zgniata na coraz drobniejsze cząstki. Takie młynki mają regulację stopnia mielenia, dlatego uważane są za bardziej zaawansowane technologicznie. Pracują wolniej, polecane są przede wszystkim prawdziwym smakoszom kawy, dla których każdy niuans ma znaczenie. W tych młynkach tryb pulsacyjny nie jest potrzebny – kawa mielona w młynkach żarnowych nigdy się nie grzeje.

Jakie funkcje powinien mieć dobry młynek do kawy?

Możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren. Wbrew pozorom taki drobiazg ma znaczenie dla późniejszej głębi smaku i aromatu kawy. Czym innym jest bowiem napój z ekspresu, kawiarki czy parzonej tradycyjnie, przez zalanie wrzątkiem.
Kawa grubo zmielona polecana jest do ekspresu przelewowego. Nie tylko dlatego, że takie zmielenie jest „wystarczające”, ale raczej ze względów praktycznych – zbyt drobno zmielona kawa mogłaby zapchać filtr.
Kawa o średnim stopniu zmielenia ziaren jest idealna do kawiarki. Drobno zmieloną poleca się do ekspresów ciśnieniowych. Natomiast zmielona bardzo drobno sprawdzi się w przypadku parzenia jej po turecku – w tygielku lub „po turecku” – czyli poprzez zalanie wrzątkiem, co przez baristów uważane jest za profanację.
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą – nie ma większego znaczenia, gdzie przechowujemy kawę, jeśli będzie to szczelne naczynie. Równie dobrze możemy przechowywać ją bezpośrednio w ekspresie. Jeśli pojemnik będzie przezroczysty, zyskamy dodatkowy efekt dekoracyjny. Niektóre młynki do kawy na Eldom.eu mogą pomieścić nawet 250 g kawy. To przeciętna wielkość jednego opakowania.
Blokada przed uruchomieniem – młynek nie powinien się włączyć, jeśli nie będzie zamknięty. Mogłoby to grozić skaleczeniem palców. Dobre młynki nie uruchomią się jeśli pokrywa nie zostanie ustawiona we właściwej pozycji.
Pojemnik na zmieloną kawę, który można wyjąć – znacznie ułatwia to utrzymanie ekspresu w czystości.
Antypoślizgowe nóżki – zabezpieczają urządzenie przed przypadkowym przesunięciem.
Możliwość regulacji ilości zmielonej kawy – najczęściej ilość ta podawana jest w filiżankach. Niektóre młynki elektryczne mogą zmielić jednorazowo aż dwanaście porcji kawy.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj