„Festiwal smaku”: Cudze chwalimy, swego nie znamy?
20 miejsc na liście "Festiwalu Smaku" w regionie. To restauracje i kawiarnie z Rybnika, Jastrzębia- Zdroju, Wodzisławia Śląskiego i Żor. W tym tygodniu serwują specjalne dania z menu degustacyjnego i pokazują, że u nas można dobrze zjeść.
Działam od dawna i wiem, że kucharze w mniejszych miastach nie ustępują umiejętnościami kucharskim celebrytom
– mówi Radiu 90 Jacek Tolewski, organizator „Festiwalu Smaku”:
Tutaj sprawdza się typowe, klasyczne powiedzenie: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”. Proszę mi uwierzyć, że tak dokładnie jest. Nie Warszawa, nie Kraków, nie Wrocław, tylko tutaj, nasi ludzie, którzy pochodzą stąd, którzy stają na głowie, rozwijają się, robią wszystko, żeby to jedzenie było przepyszne, bo oni mają dużo ciężej niż duże aglomeracje, gdzie są turyści i klient biznesowy. Oni muszą bardzo mocno się starać i czuwać nad tą powtarzalnością, jakością, żeby cena była dobra (…). Ci szefowie kuchni nie ustępują umiejętnościami, nawet jeśli chodzi o topowe gwiazdy, a powiem więcej, moim zdaniem ich przerastają.
„Festiwal smaku” to też zwrot w kierunku gości restauracji i apel: Próbujcie nowego:
Na co dzień jesteśmy zaszufladkowani jeśli chodzi o naszą kuchnie regionalną, każdy ma swoje przyzwyczajenia co do niedzielnych obiadów i tutaj wychodzimy szerzej, proponujemy mule, ośmiornice, kalmary i wiele wiele rzeczy… Do tego zachęcamy, żeby iść spróbować, żeby było troszeczkę inaczej!
„Festiwal Smaku” w regionie do piątku (10.06.). To trzecia edycja imprezy w Rybniku, Wodzisławiu, Jastrzębiu i Żorach.
Czytaj więcej o menu i cenach: