Gastronomiczne medale dla uczniów z Wodzisławia [FOTO]
Gastronomiczne medale dla uczniów "Ekonomika" z Wodzisławia Śl. Z Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego w Kromĕřižu w Czechach, przywieźli trzy medale i wyróżnienie.
W kategorii kucharz Łukasz Skowron zdobył złoty a Paulina Bierza brązowy medal. Przygotowali roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne i gołąbka drobiowego z kaszą. Do tego podali purée marchewkowo-dyniowe i purée ziemniaczano-buraczkowe, marynowane i duszone warzywa, fondant ziemniaczany, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu oraz karmelizowane żółte buraki. Całość ozdobiły sosy grzybowe i żurawinowe.
Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu, w ciągu 45 minut, dania głównego włącznie z dekoracją składającego się z 4 porcji wykorzystując filet z kurczaka w dwóch różnych obróbkach termicznych. Każde danie musiało zawierać dodatki, sos, dekoracje i dwa elementy mięsne. Reprezentanci Polski zachwycili Jury, serwując roladki drobiowe z rukolą i wieprzowiną, roladki drobiowe z wątróbką w bekonie, kuleczki mięsne, gołąbka drobiowego z kaszą, purée marchewkowo-dyniowe i purée ziemniaczano-buraczkowe, marynowane i duszone warzywa, fondanta ziemniaczanego, siano z pora, pianki z ziołowego jogurtu, karmelizowane żółte buraki, sosy grzybowe i żurawinowe.
Na tym sukcesy naszej szkoły się nie zakończyły. Po raz drugi wodzisławski Ekonomik wystartował w kategorii cukierniczej, gdzie dwie uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych rywalizowały w pieczeniu i dekoracji „Cup Cakes” o tematyce „Svět kolem nás“, czyli „Świat wokół nas”. Zadanie konkursowe polegało na wypieku 6 sztuk muffin w ciągu 25 minut wraz z nadzieniem, a następnie sporządzenie kremu i dekoracji w obowiązującym temacie, gdzie do dyspozycji uczniowie mieli tylko 20 minut.
Korzystać mogli z pieca cukierniczego Retigo, lodówki, robotów kuchennych i swoich przyborów cukierniczych. Karolina Waler zdobyła wyróżnienie za wykonanie smakowitych waniliowych muffin z nadzieniem malinowym i barwnymi kremami „Sweet Internet”. Beata Glinka otrzymała brązowy medal za podanie czekoladowych muffin z nadzieniem pistacjowym z kiwi i słonym kremem z serków Filadelfia i mascarpone, „Sweet & salt cupcakes – World of optimist and pessimist”. Młodzi medaliści zostali przygotowani przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonkę.
Wyjazd był też okazją do obserwacji technologii sporządzania i serwisu kawy przez baristów oraz prezentacji i podawania win przez sommelierów w obecności konsumentów. Do rywalizacji finałowej konkursu Gastro Kromĕřiž Cup 2019 stanęło 81 reprezentantów w 4 kategoriach – Kucharz, Cukiernik, Barista i Sommelier. W konkursie uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Włoch i Polski.