GIS ostrzega przed bąblowicą. Zanim zjesz dokładnie umyj!
Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego wynika, że lato to czas, gdy dochodzi do największej ilości zakażeń groźnym pasożytem – bąblowcem. Czym jest ta choroba i jak zminimalizować ryzyko ewentualnego zachorowania?
Bąblowica to choroba, która przenosi się ze zwierząt na ludzi. Powodują ją larwy tasiemca, które uwalniane są wraz z odchodami zakażonych psów i lisów. Badania z ostatnich lat wykazały czterokrotny wzrost zachorowań na bąblowicę wśród Polaków. Choroba może rozwijać się w organizmie człowieka długie lata (5-10 lat).
Larwy mogą dostać się do organizmu człowieka poprzez bliski kontakt z zakażonym zwierzęciem, spożycie skażonej żywności oraz poprzez przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk.
Objawy bąblowicy
Objawy ściśle związane są z lokalizacją cysty, najczęściej umiejscawiają się w takich miejscach jak:
- wątroba,
- płuca,
- nerki,
- śledziona,
- ośrodkowy układ nerwowy,
- kości.
Jaja pasożyta mogą przebywać tam kilka dni. Cysty zaczynają się powiększać, w następstwie powodując ucisk na tkanki i narządy. Cysty zlokalizowane w płucach mogą doprowadzić do zmian, które przypominają nowotwór, nieleczone mogą doprowadzić nawet do śmierci.
Bąblowica może przez długi okres czasu nie powodować objawów w naszym organizmie, przez co jest trudna do zdiagnozowania. Chirurgiczne usunięcie torbieli bąblowcowych z otaczającą tkanką, daje możliwość całkowitego wyleczenia.
Jak przeciwdziałać i zapobiegać zachorowaniu na bąblowicę?
- zachowaj zasady higieny,
- myj ręce po kontakcie ze zwierzętami,
- myj bądź poddawaj obróbce termicznej owoce leśne,
- chroń posesję przed lisami,
- prowadź regularne zabiegi odrobaczania swojego zwierzaka.