Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Gotowanie jest trendy! Kolacja z Robertem Sową…

Facebook Twitter

Gotowanie to sztuka! Dzisiaj kucharz występuje w roli twórcy i kreatora. Musi wykazać się inwencją i pomysłowością. Powinien komponować nowe smaki i wykorzystywać nowe technologie. To niełatwy zawód, ale jak przyznaje nasz gość, Robert Sowa, coraz więcej osób chce profesjonalnie zajmować się gotowaniem.

Robert Sowa gościł w Rybniku i naszej reporterce, Monice Sokołowskiej, opowiadał o najnowszych trendach na polskich stołach. O kulinarnych rewolucjach i wyjątkowych smakach, jakie udaje się wydobywać z potraw… „Kulinaria dzisiaj to tak jak moda, jest duże parcie na kucharzy, na szefów kuchni, na produkt regionalny, produkt ekologiczny, produkt, który w stu procentach kojarzy się z Polską. Natomiast jest w tym również coś, co jest wynikiem tej sytuacji, poszukiwania nowych smaków i kuchennych ewolucji – to nowe technologie w gotowaniu”…

Robert Sowa zwraca również uwagę na, jak sam to określa – „fenomenalne zjawisko”, jakim jest nowy trend w podróżowaniu. Coraz częściej wyjeżdżamy bowiem tylko po to, by odkryć nowe smaki, czy spróbować wielu potraw w miejscach, gdzie powstały i dla których są charakterystyczne. „Cały świat bawi się smakami, tak zaczęło się dziać również w Polsce – podróżujemy po kraju i Europie, by… smacznie zjeść” – dodaje nasz gość:

Ja się z Wami nie będę ścigał w kluskach!” – przyznaje z uśmiechem Robert Sowa i dodaje, że wartością naszego regionu jest silna „śląska kulinarna tożsamość”:

Prime time w wielu telewizjach wypełniony jest programami kulinarnymi, ale jak mówi Robert Sowa, za wszystkim stoi naprawdę ciężka praca. To zbieranie doświadczenia, godziny prób, a nieraz także podejmowanie ryzyka. Praca w kuchni wymaga wielu umiejętności, ale – zdaniem naszego gościa – w kraju nie brakuje utalentowanych kucharzy:

Bycie dobrym i cenionym kucharzem – to jedno, ale zdobywać tytuły mistrzowskie – to drugie. Zwłaszcza, że gusta smakowe Polaków, dotąd bardzo tradycyjnych w komponowaniu dań, zmieniają się:

Gusta Polaków zmieniają się także, jeśli chodzi o wybór trunków. Coraz częściej do obiadu sięgamy po wino. Jak mówi Robert Sowa, nasza nawyki kulinarne nie tylko się zmieniają, ale stają się coraz bardziej wymagające. „Goście oczekują wykwintnych potraw, podnoszą poprzeczkę, a kucharze… cóż – muszą sprostać coraz większym wyzwaniom” – mówi Robert Sowa:

Co ciekawe, inne dania znajdziemy na talerzach kobiet, inne wybierają mężczyźni. Różnice są znaczące, ale upodobaniom smakowym obu płci trzeba jakoś zaradzić. A „jakoś” znaczy z kunsztem, bo w ulubionym menu, zarówno Panów, jak i Pań, nie brakuje specjałów:

Robert Sowa zwraca również naszą uwagę na fakt, że coraz częściej sięgamy po zupy. To kolejna sytuacja, której następstwem jest powstanie nowych przepisów. Gotowanie to urozmaicenia i zmiany, to nowe smaki i… wyobraźnia, kulinarna wyobraźnia:

Kuchnia polska to nasz powód do dumy. Mamy się, czym chwalić! Robert Sowa przypomina nam o dużym znaczeniu dziczyzny w rodzimej kuchni. A tej zazdrości nam cała Europa:

Lubisz gotować? Czekamy na Twoje przepisy! Wyślij!

Robert Sowa gotował w Rybniku! Zobacz to na WIDEO – KLIK

Robert Sowa – znany z kulinarnych programów telewizyjnych, członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Szef kuchni w warszawskim hotelu Jan III Sobieski, restaurator. Autor wielu książek poświęconych gotowaniu.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 29 marca 2024