Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jajecznica na 1000 jajek z Pascalem Brodnickim. Tradycja ze Śląska Cieszyńskiego [WIDEO,FOTO]

Facebook Twitter

Chyba wszędzie na świecie, tam, gdzie są jajka, tam też jest jajecznica – mówił wczoraj (28.05.) w Brennej kucharz Pascal Brodnicki. Wyjątkowe wydarzenie i tradycja Śląska Cieszyńskiego – zielonoświątkowe smażenie tej potrawy.

jajecznica

Mega jajecznica w Brennej

Zielone Świątki na Śląsku Cieszyńskim to tradycyjne rodzinne spotkania i właśnie wspólne smażenie potrawy z jajek.

Na boczku z dodatkiem szczypiorku. W gospodarstwie turystycznym „U Gazdy” w Brennej Malince, kolejny raz potrawę usmażono na gigantycznej patelni. Pomieściła tysiąc jajek!

W tym roku w przygotowaniu jajecznicy pomagał Pascal Brodnicki. Komentował, mieszał i dzielił się fachowymi poradami. Jak przyznaje, jednak takiej tradycji jak tutaj nie znał.

Pascal Brodnicki: Jajecznica to jest chyba potrawa światowa.

Radio 90: Tutaj nietypowa, ze szczypiorkiem.

Pascal Brodnicki: Nietypowa, że została usmażona na smalcu, od samego początku było troszeczkę jeszcze do tego boczku. Jak ten boczek był taki rumiany, już śpiewał do ciebie, aż prosił się o tysiąc jajek. Wszystko dobrze połączone. (…)

Kucharz pomagał smażyć tradycyjną potrawę

Zdradził też sekret – co zrobić, by potrawa była delikatna?

Pascal Brodnicki: Cała sztuka, żeby jajecznica była smaczna, to ona musi być wilgotna. Ona musi mieć delikatności w sobie. Sekret na koniec: to jest tak, jak widzimy, że białko dobrze się ścina, nie jest suche, żółtko jest na granicy, żeby się ściąć, to siebie hamować tę temperaturę dodajesz masła troszeczkę albo śmietany. I tak poszło dzisiaj tutaj jakieś półtora kilograma masła.

A kucharzowi w mieszaniu na patelni pomagał nasz reporter Jan Bacza.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj