StartW Radiu 90 Wiadomości Wiadomości dnia

Jak co roku przed Wielkanocą ekolodzy apelują: kupuj jajka z głową

Dzięki systemowi oznaczania jaj możemy poznać ich pochodzenie. Nadrukowane na jajkach numery – 1 (chów ekologiczny) i 2 (chów wolnowybiegowy) oznaczają, że zniosły je kury, których naturalne zachowania zostały poszanowane.

Jajka z tych hodowli są droższe, ale warto zapłacić wyższą cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia. Zachęcamy do niekupowania jajek „trójek” (z numerem 3) z hodowli klatkowej! Te kury nigdy nie opuszczają klatek i nie widzą słońca. Jajka „trójki” z systemu klatkowego pochodzą od kur, które nigdy nie wychodzą z klatki na zewnątrz, są stłoczone, okaleczone, zwykle mają obcięty dziób oraz pazurki i nie mogą zaspokajać naturalnych potrzeb. Nie mogą grzebać w piasku ani wygrzewać się na słońcu. Jaja z numerem 2 pochodzą z hodowli ściółkowej, gdzie kury trzymane są w zamkniętych budynkach produkcyjnych. Mogą przemieszczać się w zatłoczonych halach i zaspokajać niektóre naturalne potrzeby, ale nie mają dostępu do czystego powietrza, wciąż nie widzą słońca i zieleni.

Kura jest jednym z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii w Polsce (z 2016 r.) w chowie przemysłowym (powyżej 350 sztuk) utrzymywanych było blisko 43 miliony kur niosek, w tym ponad 38 milionów w systemie klatkowym. Dane z roku 2017 będą wkrótce opublikowane. Polska jest jednym z czołowych producentów jaj w Europie. Dane Komisji Europejskiej za 2016 r. potwierdzają, że zajmujemy trzecie miejsce, po Wielkiej Brytanii i Francji. Produkujemy około 10 miliardów jaj rocznie.

 

Zostaw komentarz