Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Jak przechowywać oraz przyrządzić świeże grzyby?

Facebook Twitter

Grzyby to produkty które lubimy zbierać oraz jeść – niestety  występują one sezonowo i szybko się psują. Warto wiedzieć w jaki sposób można je przechować aby zachowały one swoją świeżość. Podpowiadamy co zrobić z tym leśnym przysmakiem.

fot.jarmoluk/ pixabay.com

Świeżość grzybów
Prawda jest taka, że grzyby są świeże przez jeden dzień. Trzeba je przechowywać z niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Czym większy okaz tym krótszy czas jego przechowywania. Najbardziej trwałymi są grzyby małe. Wszystkie jednak wymagają odpowiednio jak najszybszego przetworzenia.


Przedłużyć trwałość grzybów możemy na kilka sposobów:

Mrożenie – czyli najpopularniejsza metoda przechowywania. Przed zamrożeniem grzyby należy obmyć zimną wodą, zblanszować (sparzyć wrzątkiem), po wystudzeniu włożyć do zamrażalnika. Zamrożone możemy przełożyć do pojemnika. Zdarzają się jednak takie gatunki np. Kurki, które przed zamrożeniem trzeba obgotować, aby uniknąć gorzkiego smaku.

Smażenie na maśle – w taki sposób możemy przechowywać grzyby na krótszy czasu. Podsmażone i przełożone do słoika możemy trzymać nawet kilka dni.

Suszenie – najlepiej suszyć borowiki, podgrzybki czy kozaki. Suszyć możemy na słońcu w piekarniku lub za pomocą specjalnej suszarki.
Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, bez użycia wody. Możemy je rozłożyć na materiale, lub powiesić na nitkach. Ususzony grzyb powinien być elastyczny, zachować lekką łamliwość.

Zobacz także:

Idziesz na grzyby? Przeczytaj te rady!

Sezon na grzyby – czyli parę porad dla początkujących

Na grzyby! Pokaż, co masz w koszyku

Słuchacze Radia 90 chwalą się zbiorami! Grzyby? Przeróżne!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj