Jak przygotować smaczne danie z produktów z Banku Żywności?
Jak zrobić smaczną kaszę? Jak przygotować pierogi dla czteroosobowej rodziny za 2 złote? W Nędzy trenerka Śląskiego Banku Żywności w Chorzowie pokazywała jak przygotować dobre dania z tego co dostaje się w ramach pomocy żywnościowej dla potrzebujących.
Jak mówi Edyta Gleich mieszkańcy na specjalnych warsztatach pracowali w grupach:
Stworzono menu, w którym były krokiety z ciasta naleśnikowego z farszem z konserwy i pulpetów w sosie oraz pierogi z kaszą, czosnkiem i porem. O osobach korzystających ze wsparcia OPS myślimy często stereotypowo. A na każdego z nas czekają w życiu różne zakręty – dodaje Gleich:
Warsztaty w Nędzy nosiły hasło „Kulinarnie mocni”. Podobne spotkania odbywają się w 25 różnych gminach, z którymi współpracuje Śląski Bank Żywności.