Jak rozpoznać zdrową żywność, co jeść? Pytamy o to fachowców
Trwają Rybnickie Dni Promocji Zdrowia, które zakończą się dziś (23.05.) wieczorem w Industrialnym Centrum Kultury w Niewiadomiu. Arkadiusz Żabka był dziś w Boguszowicach, gdzie w Centrum Opieki Salus badano mieszkańców.
Na temat zdrowej żywności rozmawiał między innym z Dorotą Muszyńska:
Ogólnie tak, mamy niezdrową żywność, nie odżywiamy się dobrze. Także dobrze jest coś dobrego sobie czasem kupić, aby oczyścić wątrobę, krew. Bardzo ciężko rozpoznać zdrową żywność, ciężko u nas ze zdrową żywnością. Wszędzie stosujemy pestycydy, nawozy sztuczne. Trzeba wziąć poprawkę na nazwę 'zdrowa żywność’. Podobnie jak na nazwę 'eko’. Produkty sprzedawane w aptekach, w sklepach zielarskich są przebadane, mają odpowiednie certyfikaty, więc można im zaufać.
Na miejscu można było przeprowadzić wiele badań i pomiarów, między innymi badanie wydolności mięśnia sercowego:
Na podstawie parametrów: ciśnienia, tętna, masy ciała jest określone jaka jest wydolność mięśnia sercowego. Dziś w kilku przypadkach okazało się, że osoby mają bardzo obciążony mięsień sercowy, nie z powodu choroby, ale z powodu złego trybu życia – mówiła pielęgniarka Wioleta Hołek.
Sabina Duda, dietetyk udzielała porad dietetycznych:
Te wyniki są takie rozrzucone, są osoby, które się dobrze odżywiają i tylko otrzymywały zalecenia, aby kontynuować to, co robią. Jednak były osoby, które wymagają interwencji, zwłaszcza jeżeli chodzi o cukrzycę. (…) Ja zawsze mówię, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Leczenie jest droższe niż profilaktyka.
Rybnickie Dni Promocji Zdrowia odwiedził Arkadiusz Żabka.