Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jak rozpoznać zdrową żywność, co jeść? Pytamy o to fachowców

Facebook Twitter

Trwają Rybnickie Dni Promocji Zdrowia, które zakończą się dziś (23.05.) wieczorem w Industrialnym Centrum Kultury w Niewiadomiu. Arkadiusz Żabka był dziś w Boguszowicach, gdzie w Centrum Opieki Salus badano mieszkańców.

Na temat zdrowej żywności rozmawiał między innym z Dorotą Muszyńska:

Ogólnie tak, mamy niezdrową żywność, nie odżywiamy się dobrze. Także dobrze jest coś dobrego sobie czasem kupić, aby oczyścić wątrobę, krew. Bardzo ciężko rozpoznać zdrową żywność, ciężko u nas ze zdrową żywnością. Wszędzie stosujemy pestycydy, nawozy sztuczne. Trzeba wziąć poprawkę na nazwę 'zdrowa żywność’. Podobnie jak na nazwę 'eko’. Produkty sprzedawane w aptekach, w sklepach zielarskich są przebadane, mają odpowiednie certyfikaty, więc można im zaufać. 

Na miejscu można było przeprowadzić wiele badań i pomiarów, między innymi badanie wydolności mięśnia sercowego:

Na podstawie parametrów: ciśnienia, tętna, masy ciała jest określone jaka jest wydolność mięśnia sercowego. Dziś w kilku przypadkach okazało się, że osoby mają bardzo obciążony mięsień sercowy, nie z powodu choroby, ale z powodu złego trybu życia – mówiła pielęgniarka Wioleta Hołek.

Sabina Duda, dietetyk udzielała porad dietetycznych:

Te wyniki są takie rozrzucone, są osoby, które się dobrze odżywiają i tylko otrzymywały zalecenia, aby kontynuować to, co robią. Jednak były osoby, które wymagają interwencji, zwłaszcza jeżeli chodzi o cukrzycę. (…) Ja zawsze mówię, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Leczenie jest droższe niż profilaktyka.

Rybnickie Dni Promocji Zdrowia odwiedził Arkadiusz Żabka.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj