Jak się je w szkolnych stołówkach? Sprawdzą w Rybniku
Czy w szkołach marnuje się jedzenie? I jak wygląda dieta dzieci karmionych w szkolnych stołówkach? To pokażą badania w rybnickich szkołach, objęte opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Badacze przyjrzą się temu co jedzą uczniowie, w jakiej atmosferze, jakie dania nie cieszą się popularnością i najczęściej zostają talerzach. Realizacja badań jest częścią projektu StratKIT, współfinansowanego ze środków Interreg Baltic Sea Region.
Działania projektu StratKIT obejmujące stołówki szkolne i przedszkolne stanowią przykład dobrych praktyk wpływających istotnie na jakość życia obecnych oraz przyszłych pokoleń. Docelowo skutkować powinny minimalizacją negatywnego wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne oraz troską o zdrowie konsumentów, m.in. poprzez wspieranie produkcji ekologicznej, lokalnej i sezonowej, ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności, a także formułowanie rekomendacji dotyczących żywieni.
– podkreśla prof. SGGW dr hab. Renata Kazimierczak, koordynatorka projektu ze strony SGGW.
Od 15 lutego, przez pięć dni trwać będą pomiary mające na celu sprawdzenie, czy w stołówce Zespołu Szkół nr 3 występuje problem marnowania żywności. W tamtejszej stołówce obecnie żywi się ok. 150 uczniów (są to uczniowie klas 1-3 oraz Zespołu Szkolno-Rewalidacyjnego Szkoła Życia). We wrześniu 2020 r. – przy pełnej działalności szkoły – stołówka wydawała dziennie aż 380 obiadów.
Badacze przyjrzą się m.in. ilości i strukturze niezjedzonych posiłków, ale także będą obserwować atmosferę na stołówce i organizację wydawania posiłków.
W kolejnych krokach zorganizowane będą szkolenia kulinarno-dietetyczne dla personelu kuchennego, intendentek oraz innych osób zaangażowanych w planowanie i przygotowanie posiłków. Z kolei dla dzieci przeprowadzone zostaną warsztaty i pogadanki online. Mamy nadzieję, że w zamówieniach żywności na kolejny rok uda się wprowadzić elementy żywności ekologicznej i zwiększyć ilość warzyw.
– mówi Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta Rybnika.
Czytaj także:
- Żory chcą walczyć z nadwagą u dzieci. Ruszają ze specjalnym programem
- Ryba wpływa na wszystko. Szczególnie ta bałtycka
- Mandarynka- zdrowie ukryte w kwiatach, miąższu i skórce
- Orzechy włoskie. To jest czas wielkich zbiorów
- Awokado – kaloryczny owoc, który warto jeść
- Owoce z niską zawartością węglowodanów