Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jak się je w szkolnych stołówkach? Sprawdzą w Rybniku

Facebook Twitter

Czy w szkołach marnuje się jedzenie? I jak wygląda dieta dzieci karmionych w szkolnych stołówkach? To pokażą badania w rybnickich szkołach, objęte opieką naukową Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

fot.Wokandapix/pixabay.com

Badacze przyjrzą się temu co jedzą uczniowie, w jakiej atmosferze, jakie dania nie cieszą się popularnością i najczęściej zostają talerzach. Realizacja badań jest częścią projektu StratKIT, współfinansowanego ze środków Interreg Baltic Sea Region.

Działania projektu StratKIT obejmujące stołówki szkolne i przedszkolne stanowią przykład dobrych praktyk wpływających istotnie na jakość życia obecnych oraz przyszłych pokoleń. Docelowo skutkować powinny minimalizacją negatywnego wpływu produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne oraz troską o zdrowie konsumentów, m.in. poprzez wspieranie produkcji ekologicznej, lokalnej i sezonowej, ograniczanie strat i marnotrawstwa żywności, a także formułowanie rekomendacji dotyczących żywieni.

– podkreśla prof. SGGW dr hab. Renata Kazimierczak, koordynatorka projektu ze strony SGGW.

fot.Hans/pixabay.com

Od 15 lutego, przez pięć dni trwać będą pomiary mające na celu sprawdzenie, czy w stołówce Zespołu Szkół nr 3 występuje problem marnowania żywności. W tamtejszej stołówce obecnie żywi się ok. 150 uczniów (są to uczniowie klas 1-3 oraz Zespołu Szkolno-Rewalidacyjnego Szkoła Życia). We wrześniu 2020 r. – przy pełnej działalności szkoły – stołówka wydawała dziennie aż 380 obiadów.

Badacze przyjrzą się m.in. ilości i strukturze niezjedzonych posiłków, ale także będą obserwować atmosferę na stołówce i organizację wydawania posiłków.

W kolejnych krokach zorganizowane będą szkolenia kulinarno-dietetyczne dla personelu kuchennego, intendentek oraz innych osób zaangażowanych w planowanie i przygotowanie posiłków. Z kolei dla dzieci przeprowadzone zostaną warsztaty i pogadanki online. Mamy nadzieję, że w zamówieniach żywności na kolejny rok uda się wprowadzić elementy żywności ekologicznej i zwiększyć ilość warzyw.

– mówi Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta Rybnika.

fot.reynoldsfamilyrocks/pixabay.com

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj