Jak usmażyć kreple? Domowe pączki według gospodyń z Palowic
Upieczenie krepli wcale nie jest takie trudne i z tym zadaniem poradzi sobie każdy. Przekonują gospodynie z Palowic i podają swój przepis. Co roku przed tłustym czwartkiem gospodynie z kół działających na terenie Czerwionki - Leszczyn przygotowują instrukcje jak usmażyć kreple, by tradycja związana z tłustym czwartkiem nie zginęła.
Domowe pączki przygotowane przez gospodynie skosztowali najmłodsi z Przedszkola nr 6 „Pod Jarzębiną”. Dzieci chętnie zajadały się słodkimi wypiekami, mówiąc, że są o wiele lepsze niż te kupione w sklepie.
Przepis KGW Palowice na domowe kreple:
15 dkg cukru
1 kg mąki
10 żółtek (lub więcej)
10 dkg drożdży
20 dkg masła
0,5 l mleka
2 łyżki spirytusu
sól
Przygotowujemy rozczyn. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy je do mąki. Do ciasta dodajemy gotowy rozczyn, masło, mleko, spirytus, sól i dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Pączki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu nadziewamy marmoladą.
Czytaj także: