Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jak wybrać najlepszy syfon do bitej śmietany? [materiał partnera]

Facebook Twitter

Syfon do bitej śmietany jest poręcznym i funkcjonalnym urządzeniem, które znacznie ułatwia przygotowanie tego artykułu spożywczego. Ten kompaktowy sprzęt to obowiązkowe wyposażenie miłośników deserów, ciast i tortów. Dzięki niemu przygotowane przez nich posiłki na słodko będą prezentowały się estetycznie, a przy tym będą bardzo smaczne. Jak wybrać najlepszy syfon do bitej śmietany? Koniecznie sprawdź nasz artykuł dedykowany temu zagadnieniu!

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu syfonu do bitej śmietany?

Na początku warto podkreślić, że syfon do bitej śmietany jest niedrogim urządzeniem, które urozmaici dania na słodko w każdej kuchni. To akcesorium kuchenne na rynku jest dostępne już od około stu złotych. Wiele zależy od materiału, z którego go wykonano. Najczęściej tworzy się ten sprzęt kuchenny z aluminium lub stali nierdzewnej. To sprawia, że urządzenie jest wytrzymałe i estetyczne. Różne, ciekawe i solidne syfony do bitej śmietany oferuje firma Technica. Wszystkie ich produkty są wysokiej jakości i mogą doskonale służyć zarówno w lokalu gastronomicznym, jak i zaciszu domowym.

Aby wybrać najlepszy syfon do bitej śmietany, z którego będzie się długo zadowolonym, warto zwrócić uwagę na pewne kryteria świadczące o wysokiej jakości tego akcesorium kuchennego. Co sprawia, że ten sprzęt jest doskonały do regularnego używania go? Są to przede wszystkim te aspekty:

  • ergonomiczność i niewielka masa syfonu,
  • dostępność części zamiennych,
  • certyfikat zgodny z europejskimi przepisami dotyczącymi kontaktu materiałów z żywnością,
  • łatwy w obsłudze dozownik,
  • możliwość mycia syfonu w zmywarce,
  • duża ilość wymiennych końcówek,
  • wytrzymała, solidna butelka,
  • duża dostępność nabojów z podtlenkiem azotu.

Jak prawidłowo używać syfonu do bitej śmietany?

Obsługa syfonu gastronomicznego jest bardzo prosta. Wystarczy, że wlejesz do jego środka schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie zakręcisz pokrywkę. Później trzeba nałożyć wybraną końcówkę i przykręcić kolbę z nabojem. Aby gaz łatwo się uwolnił i dostał do komory ze śmietaną, koniecznie trzeba mocno potrząsnąć tym urządzeniem parokrotnie. Kolejno należy nakierować syfon na tort, deser czy ciasto. Gdy wybierzesz już odpowiednią przestrzeń dla bitej śmietany, naciśnij wajchę aplikatora. Jeżeli konsystencja tego artykułu spożywczego nie stała się wystarczająco puszysta, potrząśnij mocno syfonem raz jeszcze, a następnie ponownie naciśnij wajchę.

Jak ubić doskonałą bitą śmietanę przy użyciu syfonu?

Doskonała bita śmietana to nie tylko śmietana 36 procentowa oraz cukier. Zakup syfonu daje mnóstwo rozmaitych możliwości. Syrop owocowy, kakao, aromat do ciasta, cukier wanilinowy czy czekolada to tylko niektóre z dodatków wznoszących Twój wyrób spożywczy na wyższy poziom. Sam zdecyduj, co konkretnie chcesz do niego dodać i jaki smak preferujesz uzyskać. Możesz zmienić również kolor bitej śmietany. Wystarczy, że dodasz do niej przetartych wcześniej owoców lub barwnika spożywczego.

Pamiętaj, że śmietana musi być dobrze schłodzona, aby ubiła się odpowiednio. Należy ją przechowywać w lodówce przynajmniej przez godzinę przed ubijaniem. Równie ważne jest to, aby syfon miał także odpowiednio niską temperaturę. Jeżeli chcesz mieć pewność, że śmietana będzie prawidłowo sztywna i puszysta, dodaj do niej niedużą ilość żelatyny.

Bita śmietana to doskonały dodatek do lodów, ciast, tortów czy różnych deserów. Nie ma lepszego sposobu na jej uzyskanie niż dedykowany jej syfon. Dlatego polecamy Ci szczególnie zakup tego niedrogiego produktu zarówno do lokalu gastronomicznego, jak i do domu.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj