Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Jak zachować świeżość truskawek? Dobre rady słuchaczy Radia 90

Facebook Twitter

Uwielbiamy truskawki, a choć mamy drugą połowę lipca, nadal trwa truskawkowy sezon. Z powodu zimnej i deszczowej wiosny, zaczął się później. Nadal na straganach można kupić owoce od lokalnych plantatorów. Pytanie, jakie zdaliśmy naszym słuchaczom brzmi: Jak zachować ich świeżość?

Pytanie wzięło się od redakcyjnego kolegi, przy kawie w kuchni Michał pytał co zrobić, żeby truskawki były świeże nie tylko w dniu zakupu. Z pomocą przyszli nasi słuchacze, odpowiadając pół żartem- pół serio.

Mariola:

U nas chyba jak u wszystkich zresztą, przechowujemy w chłodnym miejscu- lodówce, raczej luźno rozłożone a nie przygniecione. Myję dopiero przed samym spożyciem, zawsze są świeżutkie i trwalsze.

To jest podstawowa rada, rzeczywiście truskawki powinno się przechowywać w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Nie należy ich przechowywać w worku, muszą mieć miejsce, aby nie były ściśnięte, bo wówczas szybciej się psują. Truskawki powinny być umyte pod bieżącą wodą, a myjemy je przed samym jedzeniem. Należy je umyć zanim oberwiemy szypułki.

Beata:

Kupować najlepiej prosto z plantacji i jeżeli nie da rady się zjeść, to zamrozić.

Arkadiusz:

Zaprawić na kompot i cały rok truskawy jak ta lala.

Tak to dobra rada, truskawki można mrozić, choć po rozmrożeniu będą miękkie, kompot też jest świetną alternatywą na jesień i zimę. Zwłaszcza, że truskawki mają wiele witamin i składników odżywczych dobrych dla naszego zdrowia.

Ewa:

U mnie nie zdążą się zepsuć… tu koktajl, tu ciasto i nie ma.

A propos ciasta proponujemy:

Marianna:

Widziałam gdzieś filmik, w którym truskawki były razem z szypułkami płukane w wodzie z octem, następnie osuszane i do lodówki. Ale nie testowałam, bo u nas za szybko schodzą, a co nie damy rady zjeść wrzucam do zamrażarki na koktajl lub jako kostka lodu do wody są idealne.

Rzeczywiście w sieci można znaleźć rady, że truskawki należy umyć w wodzie z octem (proporcja 5:1, 5- wody, 1- ocet), potem należy je wysuszyć i będą mogły przetrwać kilka dni. Nie trzeba mieć obaw: ocet nie psuje smaku. Warto też przebrać truskawki, oddzielając te pogniecione od twardych owoców: z rozpaćkanych zrobić koktajl a twarde zjeść w kolejne dni. Smak truskawek świetnie jest podbija galaretka, polecamy więc zachować świeżość truskawek w galaretce i jeszcze jedna rada:

Jacek:

Truskawki najlepiej popić szampanem i w międzyczasie… spalać te pyszne kalorie….

Dobrego weekendu! A jutro w Kuchni Radia 90 też będzie truskawkowo!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj