Jaki jest prawdziwy krupniok śląski?
Producenci mogą do poniedziałku (26.11) zgłaszać swoje uwagi i propozycje. W Bibliotece Śląskiej w Katowicach odbyło się spotkanie w sprawie rejestracji tego przysmaku w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych (CHOG). Zaproponowano jednolitą recepturę, określając poszczególne składniki wyrobu w dopuszczalnych granicach.
Chodzi o to, by wyrób nie stracił swojego niepowtarzalnego i oryginalnego charakteru. Każdy z producentów nadal będzie mógł wytwarzać wg własnej receptury, ale mieszczącej się w podanych zakresach. Propozycje należy wysyłać do Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach. Kto lubi krupnioki?
Radio 90 miało okazję zajrzeć na linię produkcyjną krupnioka do Zakładu Wędliniarskiego Andrzej Stani w Świerklanach. O tym, jak powstaje krupniok opowiadał nam wówczas, szef produkcji zakładu, Jerzy Szmit:
Parzenie odbywa się w specjalnej komorze w temperaturze 8o stopni. Później krupniok jest schładzany i może trafić do sklepu i na stół…